Radiograf og investor Ivar Arvid Molvær er mest kjent for å være blant de største private aksjonærene i oljeselskapet DNO. DN skrev i midten av august at Molvær har tjent rundt 50 millioner kroner på DNO-aksjen over de siste seks månedene.

På siden av aksjeinvesteringer driver Molvær også med krafttrading gjennom selskapet Kirkesundet Kraft as, der Molvær eier tre fjerdedeler av aksjene. Selskapet er medlem av råvarebørsen Nasdaq Clearing og fikk i forrige uke beskjed om at det måtte være med på spleiselaget for å dekke milliardtapet til krafttrader Einar Aas.

– Vi måtte inn med 680.000 kroner, som utgjorde var vår andel av tapet i fondet, sier Molvær.

I tillegg til at Einar Aas fikk egne milliardverdier visket ut, måtte også clearinghuset Nasdaq ta tap på nær 1,1 milliarder kroner for å gjøre opp Aas' posisjoner. Tapet ble i all hovedsak dekket av et misligholdsfond som råvarebørsens medlemmer er forpliktet til å bidra til.

«Veldig overraskende»

Ivar Arvid Molvær sier han ble overrasket da han hørte om de spektakulære tapene til Einar Aas.

– Det var jo veldig overraskende at han hadde så utrolig store posisjoner og påtok seg så mye risiko. Det er vel også litt svakt av Nasdaq å tillate at en enkeltperson blir så stor, sier Molvær.

Nasdaq-direktør Georg Aasen sa til DN på fredag at clearinghuset hadde gjort grundige vurderinger av Einar Aas og hans kapital og kompetanse. Han sa videre at Nasdaq hadde fulgt alle EU-regler.

Måtte dekke tap

Det er daglig leder i Kirkesundet Kraft, Oddgeir Løken, som står for den daglige forvaltningen i selskapet. Han ble også overrasket da han fikk beskjed om at selskapet måtte bidra til å dekke milliardtapet på kraftveddemålene til Einar Aas.

– Dette er første gang vi er blitt bedt om å betale inn penger på denne måten. Det var veldig overraskende, særlig at tapene var så store at hele 68 prosent av misligholdsfondet gikk tapt, sier Løken.

Flere kraftmarkedseksperter har den siste uken sagt at bevegelsene i markedet tyder på at mange andre krafttradere også har gått på store tap på lignende veddemål som det Einar Aas inngikk.

Har inngått samme veddemål

Oddgeir Løken avviser at Kirkesundet Kraft brente seg på lignende posisjoner i forrige uke, men sier at selskapet i etterkant av krisen har inngått samme veddemål som veltet Einar Aas.

– Vi har nå faktisk tatt en liten posisjon i samme retning som det Einar Aas hadde før han ble tvangssolgt, sier Løken.

Einar Aas satset milliarder på at differansen mellom nordiske og tyske kraftpriser ville synke. Dessverre for Aas skjedde det motsatte. Det påfølgende tvangssalget av porteføljen til Einar Aas, og lignende posisjoner som også havnet i skvis, har bidratt til å forsterke denne markedsbevegelsen.

– Differansen mellom disse kraftprisene er nå så stor at jeg tror at denne posisjonen kan bli bra til slutt, sier Løken.

Fra «kjedelig» til action

Kirkesundet Kraft fikk i 2017 et resultat før skatt på minus 10,2 millioner kroner, et betydelig fall sammenlignet med et overskudd før skatt på 11 millioner året før.

– Det har vært litt kjedelig i det nordiske kraftmarkedet de siste årene, med små svingninger. Dette har ført til noen år med svake resultater, sier Løken.

Men med tidenes tørkesommer, fallende vannivå i magasinene, og en rekke andre forhold har det blitt mer fart i kraftmarkedet i 2018.

– I år har det vært store svingninger, og 2018 er det beste året vi har hatt på lenge, sier Løken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik fungerer krafttrading
DNs Terje Erikstad forklarer hvordan krafttrader Einar Aas tapte alt.
02:32
Publisert: