Krafttrader Einar Aas fra Grimstad har oppnådd stjernestatus i norsk finansverden etter å i flere år ha tjent enorme summer på handel med kraftkontrakter. I 2016 var han den personen i Norge med høyest skattelignet inntekt i Norge, med en inntekt på hele 833 millioner kroner.

Bak ham fulgte milliardær og investor Øystein Stray Spetalen, med relativt sett beskjedne 325 millioner kroner i inntekt. På inntektstoppen i 2016 satte Einar Aas også andre store finansnavn som Bjørn Rune Gjelsten, Fredrik Wilhelm Mohn, og Gustav M, Witzøe i skyggen.

Skatteoppgjøret for 2017 er ikke blitt gjort offentlig tilgjengelig, men DN har nylig sjekket ligningen til Einar Aas. Den viser at krafttraderen opplevde en stor økonomisk nedtur allerede i 2017.

Formuen falt med en halv milliard

Ifølge ligningstallene sto Aas uten skattelignet inntekt i 2017. Samtidig falt hans skattelignede formue med rundt 530 millioner kroner til drøyt 1,6 milliarder.

Det betyr at den mediesky krafttraderen allerede i løpet av fjoråret må ha begynt å få problemer med lønnsomheten i sin spekulasjon med kraftkontrakter.

Torsdag kom sjokkmeldingen om at den kjente krafttraderen kan være konkurs etter nye tap denne uken.

– Onsdag kveld ble hele min portefølje tvangssolgt av Nasdaq, dette medførte et svært stort personlig tap. Følgen av dette er akkord eller personlig konkurs, skriver Einar Aas i en pressemelding torsdag ettermiddag.

– Utover dette vil det ikke bli gitt noen ytterlige kommentarer og jeg håper av hensyn til meg og min familie at dette blir respektert, legger Aas til.

Timelønn på 95.000

I 2016 tjente Einar Aas 833 millioner kroner på handel med kraftkontrakter. Det vil si at han i gjennomsnitt hadde en inntekt på vel 95.000 kroner hver time døgnet rundt gjennom hele året – eller nær 1600 kroner per minutt.

Flaks med spekulasjonshandel i kraftkontrakter ga Einar Aas en inntekt på 95.000 kroner per time, døgnet rundt, i 2016.
Flaks med spekulasjonshandel i kraftkontrakter ga Einar Aas en inntekt på 95.000 kroner per time, døgnet rundt, i 2016. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Siviløkonom Einar Aas startet krafttrading i egen regi i 2001 og har siden figurert på eller nær toppen av skattelistene hvert eneste år. I 2015 hadde Einar Aas en skattelignet inntekt på 215 millioner kroner.

Året før, i 2014, toppet han listen over de med høyest inntekt i Norge med en skattelignet inntekt på 502 millioner kroner. Også i 2013 toppet han inntektstoppen med en inntekt på 314 millioner kroner.

I tillegg til å flere ganger ha toppet inntektsstatistikken i Norge, har Einar Aas også flere ganger vært blant de personene som betaler mest skatt. I 2016 betalte han nær 227 millioner kroner i skatt, men dette falt i 2017 til 14 millioner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fikk nok av å se «glattceller bli solgt over takst» – dro på visning i flytende bolig
– Kan fungere som dame- eller herremagnet, sier Ivar Fredrik Mølmen (28).
01:47
Publisert: