Toppen Invest as, Einar Aas' tidligere investeringsselskap, hadde i fjor et overskudd på nesten 56 millioner kroner etter skatt, mot et underskudd på nesten ni millioner kroner året før.

Toppen Invest as disponeres i sin helhet av kreditorene, etter Einar Aas' økonomiske fallitt i 2018. Overskuddet tilfaller også i sin helhet kreditorene, og avregnes mot gjelden etter at de måtte gå inn med rundt 1,1 milliarder kroner for å dekke inn krafttraderens tap.

Resultatene domineres av finansinntekter på over 98 millioner kroner, mot bare 444.000 kroner året før. Det dreier seg i sin helhet av salg av eiendom og aksjer som ble pålagt etter at Aas ble satt under administrasjon.

På driften er resultatet nesten 20 millioner kroner i minus, mot vel seks millioner kroner i minus i 2019.

Av regnskapene går det frem at Toppen Invest hadde gjeld til Einar Aas på nesten 91 millioner kroner ved årsskiftet, ned fra 266 millioner kroner fra året før.

Einar Aas var Norges største private krafttrader og blant landets rikeste før alt kollapset i 2018. Den meget mediesky traderen bommet grovt på sine veddemål på kraftpriser og tapte over en milliard kroner.

Men i stedet for å slå Aas konkurs inngikk kreditorene en avtale om å få dekket rundt halvparten av kravene. Det betydde blant annet at Aas fikk beholde luksusvillaen i Grimstad. Men han har måttet selge eiendom for minst 150 millioner kroner, blant annet en leilighet på Tjuvholmen i Oslo for 70 millioner kroner, tre strandeiendommer for over 40 millioner kroner og en luksuriøs hytte i Nissedal for over ni millioner kroner.

At selskapet igjen tjener penger er godt nytt også for kraftselskaper som Fortum, Vattenfall og Statkraft, som var blant dem som tapte mest på fallitten, og som måtte skyte inn over en milliard kroner til kraftbørsen Nasdaqs sikringsfond for å dekke inn Aas' tap.

DN presiserer: I en tidligere utgave av saken gikk det ikke frem klart at det er kreditorene som disponerer selskapet og at resultatet dreier seg i sin helhet av salg av eiendom og aksjer som ble pålagt etter at Aas ble satt under administrasjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.