Torsdag kom sjokkbeskjeden: krafttraderen Einar Aas er trolig personlig konkurs. De siste årene har han vært en av landets største skattebetalere.

Krafttraderen er bosatt i Grimstad kommune og har vært en stor bidragsyter til kommunens økonomi, forteller rådmann Tone Marie Nybø Solheim.

– Han har betydd mye for oss. Grimstad kommune er takknemlig for bidraget hans inn i kommunal sektor. Hans skattebidrag har bidratt til å realisere prosjekter som vi ellers ikke kunne gjort. Vi øremerker ikke penger, men det har gitt oss et handlingsrom, sier hun.

I 2016 betalte Aas totalt 226.755.431 kroner i skatt. De siste syv årene har krafttraderen betalt over 600 millioner kroner i skatt, ifølge ligningstallene hans. I fjor startet derimot nedgangen for Aas. Han hadde null i inntekt for 2017 og betalte 13,9 millioner kroner i skatt – langt mindre enn det han hadde gjort tidligere.

Grimstad kommune har uansett nytt godt av pengene hans. I fjor opplyste kommunalsjef Trond-Vegar Johansen til Grimstad Adressetidende at rundt 30 prosent av person- og formuesskatten tilfaller kommunen.

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim i Grimstad kommune.
Rådmann Tone Marie Nybø Solheim i Grimstad kommune. (Foto: Grimstad kommune)

Rådmann Nybø Solheim forteller at kommunen har kunnet investere i både skole, bibliotek og barnehage med hjelp av det ekstra handlingsrommet.

– Vi har stor omtanke for ham og hans familie for den vanskelige situasjonen de er i nå.

– Hva betyr det for Grimstad kommune hvis man mister denne inntekten?

– Vi er avhengig av alle skatteinntekter. For oss er det viktigste å vise takknemlighet for det bidraget han har gitt.

Ordfører Kjetil Glimsdal tror tapet kommer til å merkes på kommunens økonomi.

– Dette er et stort tap både økonomisk og personlig for Einar Aas og familien. Jeg har stor forståelse for at det er en veldig belastning. Hva det vil innebære for skatteinntektene til Grimstad kommune, har jeg ikke tilstrekkelig informasjon å si mye om. Det vil utvilsomt få en innvirkning, men det er for tidlig å si hvor mye, sier han til DN. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her laget tre menn en allianse høsten 2008
Bli med på historisk sightseeing på Wall Street
01:54
Publisert: