Det skriver Finansavisen tirsdag.

Einar Aas bygget seg igjennom en årrekke opp en milliardformue på å spekulere i kraftkontrakter. I september i fjor kom sjokkmeldingen om at alt hadde raknet for Aas.

Han hadde veddet på at tyske kraftpriser skulle falle i forhold til nordiske. Veddemålet gikk fort veldig dårlig og Aas fikk hele sin portefølje tvangssolgt av Nasdaq da han ikke hadde nok kapital til å tåle tapene.

Hadde han derimot hatt det, ville krafttraderen fra Grimstad sittet igjen med en stor milliardgevinst.

Traff blink

Differansen mellom nordisk og tysk kraftpris har stupt. Finansavisen skriver at kontraktene Aas spekulerte i gjaldt for første kvartal 2019. Kontraktene hadde sin siste handelsdag 27. desember i fjor og blir deretter avregnet daglig gjennom kvartalet, skriver avisen.

Fra en differanse på 15 og 20 euro har forskjellen mellom tysk og nordisk kraftpris falt til 1,68 euro den siste handelsdagen i året.

300 mill. per euro

Einar Aas' veddemål var gigantisk. Det var på 35 terawattimer, tilsvarende 25 prosent av det samlede årlige norske strømforbruket. Ifølge Finansavisen endret posten seg med 300 millioner kroner per euro i differansen mellom tysk og nordisk kraftpris. Aas inngikk veddemålet på 10–11 euro. Hadde han kunnet sitte hele løpet ut ned til en differanse på 1,68 euro ville han tjent 2,7 milliarder kroner.

I stedet tapte han 2,5 milliarder kroner og er blitt nødt til å selge hytter og hus for å gjøre opp for sine tap.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Putin feiret jul i natt – i kirken der han ble døpt i hemmelighet
00:58
Publisert: