Torsdag i forrige uke slo bomben ned i finansmarkedet. Den suksessrike krafttraderen Einar Aas fra Grimstad står nå i fare for å bli slått personlig konkurs som følge av feilslåtte veddemål i kraftmarkedet.

Selv ikke krafttraderens siste frie likvider, 350 millioner kroner, var tilstrekkelig til å holde posisjonene. Dermed overtok oppgjørssentralen Nasdaq Clearing, som solgte dem og påførte sikringsfondet og dets medlemmer et tap på 114 millioner euro.

Forhandler med Aas

Nå skriver kommunikasjonssjef David Augustsson i Nasdaq i en epost til DN at selskapet har truffet Einar Aas og hans juridiske rådgiver med det formål å få tilbake mest mulig av det krafttraderen skylder dem.

– Vi har innledet en prosess for å fryse hans verdier, i tillegg til andre passende juridiske tiltak i Norge. Vi har ingen øvrige kommentarer og kommer til å fortsette å kommunisere med våre medlemmer for å få tilbake så mye penger som mulig fra Einar Aas, skriver Augustsson.

Hytte, leilighet og hus

Ifølge eiendomsregisteret sitter Aas på en rekke eiendommer og tomter i Oslo, Grimstad, og Nissedal. Til sammen ble de kjøpt for 131,5 millioner kroner. Verdien er trolig mange gange høyere i dag.

Aas startet kjøpefesten i 2004 da han bladde opp ni millioner kroner for strandeiendommen på Naxbie i Grimstad kommune. Dette har ikke bare vært Aas' hjem, men også krafttraderens kontor hvor pengene har rent inn år etter år.

Siden 2004 har Aas kjøpt opp flere naboeiendommer og tomter ved siden av luksusvillaen. Frem til 2012 brukte han til sammen 26,6 millioner kroner på å kjøpe opp disse eiendommene.

Våren 2009 vendte Aas blikket ut fra Grimstad, og kjøpte en toppleilighet på Tjuvholmen i Oslo for 14,2 millioner kroner. Senere samme år kjøpte han også naboleiligheten for 27,5 millioner kroner.

Aas har også bladd opp for flere eiendommer i hjemkommunen. I 2011 skaffet han seg landstedet «Slottet» for 23 millioner kroner, etter det Agderposten omtaler som en «heseblesende budrunde». Fire år senere fulgte han med å kjøpe Stølepynten 40 for 30 millioner kroner.

Einar Aas både bor og jobber i Vikkilen i Grimstad. Huset kjøpte han i 2004, og i årene som fulgte kjøpte han opp flere naboeiendommer. (Foto: Linda Helen Næsfeldt)
Einar Aas både bor og jobber i Vikkilen i Grimstad. Huset kjøpte han i 2004, og i årene som fulgte kjøpte han opp flere naboeiendommer. (Foto: Linda Helen Næsfeldt) (Foto: Linda Helen Næsfeldt)

I 2015 kjøpte Aas to tomter på fjellet i Nissedal i Telemark for til sammen 1,2 millioner kroner. Året etter startet han byggingen av et gigantisk hyttepalass. Ifølge Varden har den et bruksareal på 365 kvadratmeter.

Avisen beskriver hytta som påkostet, og anslo at det ville koste flere titall millioner kroner å bygge den.

Prosjekter i Spania

Aas har også investert i flere eiendomsprosjekter i Spania. I fjor skrev Finansavisen at krafttraderen har satset 218 millioner kroner i spanske eiendomsprosjekter de siste årene.

Les også:Tidenes største norske spekulasjon (DN+)

I 2015 investerte han 100 millioner kroner i selskapet El Unico for å utvikle en tomt i Marbella, i tillegg til å ha investert 118 millioner kroner i selskapet Jardinan som også driver med eiendom i Spania, ifølge avisen.

Einar Aas' private investeringsselskap Toppen Invest har også aksjer i blant annet Viking Heat Engines, Skagen44 as, og Future Explorations. Ved inngangen til 2018 satt selskapet på verdier på en halv milliard kroner, og en egenkapital på 200 millioner kroner.

Til sammen sitter Aas på verdier for mange hundre millioner kroner, men nå kan alt gå tapt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gruer du deg til renteøkningen? Her er 5 råd som gir deg like god råd
DNs kommentator Anita Hoemsnes forteller hvordan.
00:41
Publisert: