– Einar Aas ble for stor for markedet. Han nærmest ble markedet. Det skal ikke skje. Børsen skal ikke tillate at noen blir så store at de ikke klarer å komme seg ut i tide, med mindre de har ubegrenset kapital sier Thore Johnsen, som er professor i finans ved Norges Handelshøyskole.

Krafttraderen Einar Aas tapte hele sin formue på bare noen dager. Han hadde gamblet på at tørkesommeren skulle føre til høyere kraftpriser i Norge og dermed nærme seg de tyske.

Så kom et kraftig regnskyll over Sør-Norge, og sammen med høyere CO2-avgifter i Tyskland førte det til at pengene rant bort for Aas.

– Jeg sitter igjen med to spørsmål: Hvor var clearingsentralen og hvor var posisjonsgrensene, sier Johnsen.

En clearingsentrals oppgave er å sørge for at partene som inngår avtaler er i stand til å gjøre opp for seg, mens posisjonsgrenser handler om hvor stor en aktør har mulighet til å bli i et marked.

«Helt utrolig»

– Clearingsentralen skal være sikkerheten i markedet. De skal sørge for at det alltid er penger for å dekke opp tapet for dagen før. Pengene kom inn fra Aas, men det var ikke nok, forteller Johnsen.

Torsdag opplyste Nasdaq-børsen at nær 70 prosent av sikringsfondet var visket ut av det feilslåtte veddemålet til Aas. Finansprofessoren er svært kritisk til at børsen har latt dette skje.

– Alle som handler på børsen må ha full tillit til at clearingsentralen er i stand til å gjøre opp for seg. Hvis hele sikkerhetskapitalen går tapt, vil handelen dø ut. Det skal ikke være nødvendig å kalle inn ekstrakapital for å dekke over tap, sier Johnsen.

Thore Johnsen er professor i finans ved Norges Handelshøyskole.
Thore Johnsen er professor i finans ved Norges Handelshøyskole. (Foto: Helge Skodvin)

Finansprofessoren forteller at det er clearingsentralens oppgave å passe på at traderne ikke går for høyt på banen.

– Her er det én person som har tatt ut nesten all kapital fra clearingsentralen. Det er helt utrolig, sier han.

«Aas gikk på vannet»

Samtidig peker Johnsen på at det medfører store problemer hvis en aktør blir for dominerende i markedet.

– Jeg vet ikke om Nasdaq har hatt posisjonsgrenser i elmarkedet, men det skal ikke skje at en spiller bygger seg opp så stort at det ikke er mulig å snu, sier han.

Slik fungerer krafttrading
DNs Terje Erikstad forklarer hvordan krafttrader Einar Aas tapte alt.
02:32
Publisert:

Han forteller at de fleste derivatbørser har en grense på hvor store aktører kan bli i forhold til markedet, og stoppe dem hvis det går for langt, og spesielt i illikvide lange kontrakter hvor Aas var spesielt stor.

– Når en dominerende aktør beveger seg i en retning, vil resten av markedet følge etter. Det betyr at det ikke vil være mulig å flytte seg hvis man blir for stor.

– Hvorfor tror du at Nasdaq ikke har stoppet Aas tidligere?

– Det er umulig å si, men Aas har vært nærmest i stand til å gå på vannet. I starten var det rykter om innsideinformasjon, men det er bare tull. Hvem har innsideinformasjon om været? Aas har vært meget dyktig, men til slutt mistet han følelsen for risiko.

Mener strukturen fungerer

Administrerende direktør Georg Aasen i råvarebørsen Nasdaq OMX mener at hele hendelsen tvert imot viser at clearing-strukturen fungerer.

– Alle EUs regler og rammer ble holdt. Rammene for sikringsfondet var tilstrekkelig til å dekke tapet, og pengene kommer på plass igjen i fondene. Alternativet er bilateral handel, utenom børs, hvor det ikke er kontroll på risikoen. Da er vi tilbake ti år i tid, til Lehman Brothers, sier Aasen.

Han påpeker at prissvingningene i kraftmarkedet var ekstreme, men at de såkalte posisjonsgrensene ble overholdt.

– Posisjonsgrensene tilsier at ingen aktør kan ha mer enn 25 prosent av en nordisk kraft, tilsvarende 67 TWh. De tyske setter en grense på 12 TWh. Porteføljen til Aas var ikke i brudd med disse grensene, sier Georg Aasen.

Da DN var i kontakt med Einar Aas torsdag opplyste han at han ikke ville gi flere kommentarer om saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her laget tre menn en allianse høsten 2008
Bli med på historisk sightseeing på Wall Street
01:54
Publisert: