I mange år har krafttraderen Einar Aas (47) truffet blink og levert eventyrlige gevinster i kraftmarkedet. Denne uken smalt det og på bare tre dager tapte han alt.

«Onsdag kveld ble hele min portefølje tvangssolgt av Nasdaq, dette medførte et svært stort personlig tap. Følgen av dette er akkord eller personlig konkurs», skrev Aas i en pressemelding torsdag.

Aas overførte de siste 350 millioner kronene av sine likvide midler for å dekke tapet. Det var imidlertid ikke nok.

Nå kan Grimstad-mannen måtte selge både eiendommer og aksjer for å kunne betale kreditorene.

Hytte, leilighet og hus

Ifølge eiendomsregisteret sitter Aas på en rekke eiendommer og tomter i Oslo, Grimstad, og Nissedal. Til sammen ble de kjøpt for 131,5 millioner kroner. Verdien er trolig mange gange høyere i dag.

Aas startet kjøpefesten i 2004 da han bladde opp ni millioner kroner for strandeiendommen på Naxbie i Grimstad kommune. Dette har ikke bare vært Aas sitt hjem, men også krafttraderens kontor hvor pengene har rent inn år etter år.

I Vikkilen i Grimstad både bor og jobber Einar Aas. Huset kjøpte han i 2004, og i årene som fulgte kjøpte han opp flere naboeiendommer.
I Vikkilen i Grimstad både bor og jobber Einar Aas. Huset kjøpte han i 2004, og i årene som fulgte kjøpte han opp flere naboeiendommer. (Foto: Linda Helen Næsfeldt)

Siden 2004 har Aas kjøpt opp flere naboeiendommer og tomter ved siden av luksusvillaen. Frem til 2012 brukte han til sammen 26,6 millioner kroner på å kjøpe opp disse eiendommene.

Våren 2009 vendte Aas blikket ut fra Grimstad, og kjøpte en toppleilighet på Tjuvholmen i Oslo for 14,2 millioner kroner. Senere samme år kjøpte han også naboleiligheten for 27,5 millioner kroner.

Aas har også bladd opp for flere eiendommer i hjemkommunen. I 2011 skaffet han seg landstedet «Slottet» for 23 millioner kroner, etter det Agderposten omtaler som en «heseblesende budrunde». Fire år senere fulgte han med å kjøpe Stølepynten 40 for 30 millioner kroner.

I 2011 kjøpte krafttrader Einar Aas landstedet «Slottet» i Grimstad kommune. Det ble bygget av operasangeren Fanny Elstad på 50-tallet.
I 2011 kjøpte krafttrader Einar Aas landstedet «Slottet» i Grimstad kommune. Det ble bygget av operasangeren Fanny Elstad på 50-tallet. (Foto: Inviso/Meglerhuset Sædberg)

I 2015 kjøpte Aas to tomter på fjellet i Nissedal i Telemark for til sammen 1,2 millioner kroner. Året etter startet han byggingen av et gigantisk hyttepalass. Ifølge Varden har den et bruksareal på 365 kvadratmeter.

Avisen beskriver hytta som påkostet, og anslo at det ville koste flere titall millioner kroner å bygge den.

Prosjekter i Spania

Aas har også investert i flere eiendomsprosjekter i Spania. I fjor skrev Finansavisen at krafttraderen har satset 218 millioner kroner i spanske eiendomsprosjekter de siste årene.

I 2015 investerte han 100 millioner kroner i selskapet El Unico for å utvikle en tomt i Marbella, i tillegg til å ha investert 118 millioner kroner i selskapet Jardinan som også driver med eiendom i Spania, ifølge avisen.

Einar Aas på vei inn til et møte med Viking Heat Engine i Kristiansand i 2016.
Einar Aas på vei inn til et møte med Viking Heat Engine i Kristiansand i 2016. (Foto: Tomm W. Christiansen)

Einar Aas' private investeringsselskap Toppen Invest har også aksjer i blant annet Viking Heat Engines, Skagen44 as, og Future Explorations. Ved inngangen til 2018 satt selskapet på verdier på en halv milliard kroner, og en egenkapital på 200 millioner kroner.

Til sammen sitter Aas på verdier for mange hundre millioner kroner, men nå kan alt gå tapt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik fungerer krafttrading
DNs Terje Erikstad forklarer hvordan krafttrader Einar Aas tapte alt.
02:32
Publisert: