Mandag ble det nordiske kraftmarkedet rammet av et jordskjelv. Etter overraskende bevegelser i kraftprisene begynte en stor aktør å lempe ut enorme posisjoner i nordiske og tyske kraftkontrakter. Flommen av kontrakter til salgs ga store utslag i prisene.
Ryktene om tvangssalg gikk raskt i markedet, og torsdag måtte den kjente krafttraderen Einar Aas stå frem med at han har gått på en milliardsmell, at hele porteføljen er tvangssolgt, og at han nå risikerer personlig konkurs.
Nyheten gikk av som en bombe i det nordiske finansmiljøet, og prisutviklingen på kraftkontrakter viser at sjokkbølgene fortsatt ryster mange aktører.
– Alt skulle jo nå egentlig ha vært over, men siden torsdag ettermiddag falt markedet fem euro. Det tilsvarer et fall på mellom 10 og 15 prosent. Og dette har altså skjedd i løpet av noen få timer, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt i kraftanalysebyrået Wattsight til DN fredag formiddag,
Mange investeringer går sure
Prisen på nordisk kraft levert i 2019 har siden rundt klokken 14 torsdag ettermiddag falt fra 41 til 36 euro per megawattime fredag morgen. Lilleholt er ikke i tvil om hvorfor kraftprisene fortsetter å falle.
– Her er det garantert masse andre posisjoner som er i ubalanse og som må gjøres opp, sier Lilleholt.
Han viser til at den siste ukens prisbevegelser kan sette mange andre aktører i samme skvis som Einar Aas ble satt i.
– Andre aktører har jo kanskje hatt de samme posisjonene, og ser nå at garantikravene begynner å bli enormt store. Noen av disse blir kanskje tvunget til å selge, sier Lilleholt.
Når en posisjon, eller investering, er i ferd med å gå sur, det vil si at de latente tapene øker, vil børsen eller meglerhuset, i dette tilfellet Nasdaq, kreve at kunden stiller mer penger som garanti. Fredag kunngjorde råvarebørsen Nasdaq i tillegg at marginkravene nå blir økt.
– Vil havne i skvis
Dersom kunden ikke har frie midler til å stille denne garantien, må han selge seg ned og redusere investeringen. Det var nettopp dette krafttrader Einar Aas febrilsk prøvde å gjøre mandag denne uken. Men posisjonen han hadde bygget opp var så stor at det ikke fantes nok kjøpere i markedet. Aas brant dermed inne med en posisjon som stadig ble surere, helt til Nasdaq tok grep og tvangssolgte alt.
– Det er flere som vil havne i denne skvisen nå. Ikke i betydning at de vil gå konkurs, men de vil bli nødt til å selge seg ut, og selger man store posisjoner vil man bevege markedet, sier Lilleholt.
Og jo mer markedet beveger seg, jo flere investorer står i fare for å havne i denne skvisen. Lilleholt ser ingen andre vesentlige grunner til de sterke prissvingningene de siste dagene.
– Dette er definitivt etterdønninger etter tvangssalget av Aas' posisjoner. Det er ingenting i markedet som tilsier at prisene skal falle to euro ved åpning i dag, sier Lilleholt fredag morgen.
Verste siden Enron
– Dette er dramatiske bevegelser, fordi de er så langt fra de fundamentalt riktige nivåene. Disse store kursbevegelsene trigges av psykologien i markedet og av at mange har sittet med feil posisjoner, sier Lilleholt.
Han har fulgt kraftmarkedet i 20 år og kan knapt huske perioder som har vært mer dramatiske i det nordiske kraftmarkedet
– Det var så dramatisk som dette da Enron kollapset i 2001. Da satt vi også å så på denne typen ekstreme bevegelser, men da klarte vi jo å få lukket alt og ble kvitt disse posisjonene. Det var enorme verdier, men markedet klarte å håndtere det, sier Lilleholt.
Enron er en av de mest spektakulære konkursene i historien. Det amerikanske energiselskapet hadde skjult store tap på krafthandler ved hjelp av svært kreativ regnskapsføring.
Felt av værmelding
Lilleholt sier følgende om hendelsesforløpet som førte frem til milliardsmellen Einar Aas gikk på denne uken.
– Mandag morgen var det en værutvikling som ga våtere værvarsler og dette førte videre til et fall i de nordiske kraftprisene, sier Lilleholt
– Samtidig hadde vi en ekstremendring i markedet for handel med klimakvoter. Dette førte til at kraftprisene steg i Tyskland, legger han til.
De to prisene gikk altså motsatt vei, mens Einar Aas hadde satset milliardbeløp på at differansen mellom de to kraftprisene ville bli mindre.
– Jeg har hatt for stor posisjon i forhold til likviditeten i markedet, skrev Einar Aas i en pressemelding mandag.
– Onsdag kveld ble hele min portefølje tvangssolgt av Nasdaq, dette medførte et svært stort personlig tap. Følgen av dette er akkord eller personlig konkurs, skrev Aas
Krafttraderen gjorde det samtidig klart at han ikke har ytterligere kommentarer til saken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.