I en alder av bare 24 år tok kaffeentusiasten Einar Kleppe Holthe (38) over som toppsjef i den ærverdige kaffebarkjeden Stockfleths. Holthe, tidligere norgesmester i baristakunst, kjøpte butikken Kaffefuglen for én krone i 2008 etter at Norgesgruppen kom inn på eiersiden i Stockfleths.

Siden har han sammen med gamle kamerater bygget bar for bar i Oslo, Japan og New York gjennom selskapet Fossekallen Holding.

Nå er to av selskapene truet av konkurs.

«Et katastrofeår»

Vingen Museumsbar og møbelbutikken Norwegian Icons er begge begjært konkurs av Skatteetaten, som krever til sammen 350.000 kroner i ubetalt moms. Rettsmøtet er berammet til 15. mai i Oslo byfogdembete. Ifølge Holthe vil kravene bli betalt innen den tid.

– Begge to blir gjort opp innen fristen, men vi har trengt å bruke den tiden vi har hatt til rådighet på å lande alt helt, sier han til DN.

Han forklarer at lange forhandlingsprosesser har gjort at det har gått så langt som til konkursbegjæring, men at dialogen med Skatteetaten har vært god.

Vingen Museumsbar ligger i Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen i Oslo og serverer gjestene kaffe, mat og drinker. Omtrent all omsetningen foregår om sommeren, våren og tidlig høst, ifølge Holthe. Om vinteren er det dørgende stille, noe selskapet for alvor fikk merke da de tre til fire fulltidsansatte kokkene på kjøkkenet skulle betales selv da kundene manglet.

– Det var ekstremt negativ drift i 2017 med et katastrofeår hvor vi nesten gikk med 2,5 millioner kroner i minus. Elendig sommer med tilhørende vanskelig vinter satte oss godt bakpå, men vi valgte å ta ett år til for å se om det gikk bedre, sier Holthe.

I fjor gikk det langt bedre. Men selv om resultatet løftet seg med to millioner og mye gjeld ble gjort opp, måtte Holthe i vinter møte i skifteretten for å be om en utsettelse fra kreditorer for å lande en redningsplan.

Nå har selskapet forhandlet seg vekk fra kravet om å ha et kjøkken, slik at dette er avviklet på vinterstid og kostnadene ikke løper løpsk.

– Vi gikk inn med en million og tok Vingen gjennom vinteren. Nå er det omsetning igjen, så nå gjøres den momsen vi måtte skyve på opp, sier han.

Måtte tømme kontoene

Einar Kleppe Holthe kontrollerer like over en tredjedel av Fossekallen Holding, som han eier sammen med en rekke gamle kamerater. Under Fossekallen-paraplyen ligger Vingen as, Kaffefuglen as (kaffebaren Fuglen), et kaffebrenneri, et eiendomsselskap, de utenlandske barene og Norwegian Icons.

Sistnevnte selger og stiller ut norsk møbeldesign fra 1940 til 1975. Også dette er begjært konkurs av kemneren.

– Det var bare en uheldig misforståelse i administrasjonen rundt leveransen om at vi ikke ville få forhåndsbetalt, så vi måtte legge ut for en stor del av møblene som kom inn. For å møte den leveransen måtte vi tømme kontoene og betale forskuddene. Dette var også avklart i dialog med Skatteetaten som har vært veldig imøtekommende, sier Holthe, som i løpet av det siste året har måttet redusere antall ansatte og kutte i lønninger.

De to selskapene har totalt ni uoppgjorte betalingsanmerkninger med krav på til sammen 330.000 kroner.

Usikkert for Fuglen

For Fuglen, en av Oslos mest kjente kaffebarer, går det heller ikke smertefritt. Fuglen, som ble etablert i 1963, ligger midt i sentrum av hovedstaden hvor det nå pågår bygningsarbeider som vil vare frem til 2021.

– Det er en enorm byggeprosess med hele Tullinkvartalet med støy og bråk, og det har vært en ganske kraftig nedgang i omsetningen som man må forholde seg til, sier Holthe.

Fuglen i Japan.
Fuglen i Japan. (Foto: Jimmy Linus)

Fra toppen i 2015 har inntektene til Fuglen i Norge falt fra 15,5 millioner kroner til ti millioner kroner. En rekke mindre betalingsanmerkninger har hopet seg opp på til sammen 80.000 kroner, samtidig som det frarådes å gi selskapet kreditt, ifølge kredittopplysningsselskapet Dun & Bradstreet, som karakteriserer selskapet som insolvent.

Holthe sier det lenge så ut til at de måtte stenge og flytte ut av originale lokalene, men at det er en lettelse at de nå har fått på pass avklaringer for de tre selskapene.

– Ingen av sjappene går konkurs. Alle betalingsanmerkninger rydder vi opp i nå, sier Holthe.

Selskapet har inngått en avtale med Entra som eier eiendommen hvor Fuglen ligger, som innebærer at kaffebaren får holde åpent gjennom byggeperioden. Samtidig er leiekontrakten forlenget med 15 år.

– Vi går inn i en periode som er veldig usikker for Fuglen, men har fått på plass de avtalene som skal på plass, sier Holthe, som sier rundt 7000 personer kommer tilbake til Tullinkvartalet når det står ferdig om to år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.