Nok en gang svirrer ryktene om oppkjøp av hele eller deler av oljeserviceselskapet Aker Solutions. Markedet elsker det, og sendte aksjen opp 14,31 prosent til 54,55 kroner

– Det har vært spekulasjoner om Aker Solutions en stund, i dag tok det fyr, sier Ole Anker-Rasch, daglig leder i investeringsselskapet Anaxo Capital. Han uttalte seg før DN meldte at det ikke pågår forhandlinger om et salg, og kursen falt tilbake.

– En fornuftig forretning

Anaxo Capital er et investorfellesskap der blant annet tidligere Hydro-topp Eivind Reiten og den tidligere skistjernen og investoren Bjørn Dæhlie er involvert, og eier like over 1,1 millioner aksjer, totalt 0,4 prosent av aksjene i Aker Solutions.

Anker-Rasch vil ikke gi noen pekepinn på hvor stor urealisert gevinst Anaxo sitter på, men selskapet har vært aksjonær i Aker Solutions i «en god periode», og har kjøpt seg inn ved flere anledninger. Posisjonen Anaxo har nå har de hatt gjennom store deler av 2016, sier Anker-Rasch.

– Men det jeg kan si er at vi har tro på ledelsen, vi har tro på hovedeier, og vi har tro på at vår investering i selskapet skal bli en fornuftig forretning.

Første handelsdag i 2016, 4. januar, var aksjens sluttkurs 30 kroner.

Har lastet opp

Et av selskapene som nå sitter godt i det, er Folketrygdfondet. 

Folketrygdfondet er Oljefondets lillebror, men har i skyggen av Yngve Slyngstad & Co slått markedet på sine investeringer på børsen. Tirsdag gjorde fondet nok en kule. 

Folketrygdfondet er nemlig den største aksjonæren i Aker Solutions etter Kjell Inge Røkke og Staten. Med 15,6 millioner aksjer kontrollerer fondet nesten seks prosent av aksjene i selskapet, og det ga på det meste en gevinst på mer enn 110 millioner kroner bare tirsdag.

Etter at aksjen har falt noe tilbake har dagsgevinsten falt til oppunder 80 millioner kroner.

Fondet har truffet godt, og har ikke sittet med flere aksjer i Aker Solutions på mer enn et år. Bare de siste tre ukene har fondet økt sin beholdning med 1,8 millioner aksjer.

Folketrygdfondet begynte for alvor å øke i Aker Solutions i begynnelsen av november i fjor, men har fortsatt å øke siden jul.

Urealisert gevinst på 120 millioner

En annen storinvestor i Aker Solutions er Andresen-familiens investeringsselskap Ferd. Flere analytikere antydet en salgspris på mellom 60 og 70 kroner aksjen, og aksjen steg kraftig. Ferd hadde tirsdag en urealisert gevinst på rundt 120 millioner kroner for dets i overkant av 5,2 millioner aksjer, ifølge DNs beregninger. 

Ferd kjøpte seg inn i to omganger i fjor. Første gang da det kjøpte 4,2 millioner aksjer i juni i fjor til en kostpris rundt 32 kroner. I august kjøpte Ferd en million aksjer til kostpris 35,50 kroner. 

Folketrygdfondets sjef direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet har tjent 110 millioner kroner på Aker Solutions bare i dag. 
Folketrygdfondets sjef direktør Olaug Svarva i Folketrygdfondet har tjent 110 millioner kroner på Aker Solutions bare i dag.  (Foto: Gunnar Blöndal)

Direktør i Ferd Invest, Lars Christian Tvedt, bekrefter at Ferd eier det antallet aksjer DN har lagt til grunn i beregningen, og at timingen på kjøpene er omtrent slik. Ut over det vil ikke Tvedt kommentere det som skjer i Aker Solutions om dagen.

– Vi kommenterer ikke enkeltinvesteringer i porteføljen, sier Tvedt i en sms til DN.

Ikke fremmed for allianser

I romjulen publiserte DN et større intervju med Aker-sjef og Kjell Inge Røkkes høyre hånd Øyvind Eriksen. På spørsmål om konsolidering i bransjen uttalte Eriksen da:

– Det aller viktigste i Aker Solutions er å fortsette det gode arbeidet med driftsforbedringer. Det gir selskapet attraktivitet også strategisk. Aker er ikke fremmed for å vurdere allianser eller transaksjoner dersom det styrker det industrielle fundamentet i Aker Solutions, dersom det bidrar til en høyere verdiskaping for aksjonærene og dersom det gjør virksomhetene enda mer relevante leverandør til sine kunder.

– Så hvis Aker kunne gjort en Aker BP-lignende transaksjon innen oljeservice hadde det vært interessant?

– Aker BP har vært en øyeåpner for mange, også for Aker. Vi opplever at interessen for å samarbeide med Aker-bedrifter har økt det siste halvåret, til tross for krevende olje- og gasstider. Mye takket være de resultatene som er skapt i kjølvannet av transaksjonen med Aker BP.

– Jobber Aker aktivt med slike planer eller har dere kun øyne og ører åpne?

– I dag har vi gode relasjoner til alle viktige beslutningstagere i denne industrien. Hva som passer for oss, må også passe for andre. Aker skal fortsette å bruke sin kunnskap og sitt nettverk til å avklare hvilke strategiske opsjoner som er tilgjengelige, og som vil gagne utviklingen av våre bedrifter og aksjonærverdier.

Les hele romjulsintervjuet med Øyvind Eriksen her.

– Mye rykter og spekulasjoner

Akers kommunikasjonsdirektør Atle Kigen sier ryktene om oppkjøp av Aker Solutions har versert fritt etter Eriksens intervju med DN.

– Aker er et industrielt investeringsselskap som er største eier i åtte børsnoterte selskaper. Da er det en naturlig del å diskutere ideer og muligheter med selskaper og investeringsbanker. Da blir det fort mye rykter og spekulasjoner, sier Kigen.

Aker asa eier rundt 41 prosent av aksjene i Aker Solutions gjennom selskapet Aker Kværner Holding, og 6,4 prosent av aksjene i Aker Solutions direkte.

Denne gangen startet Finansavisen ballet, avisen skriver at det amerikanske oljeserviceselskapet Halliburton skal være nær et oppkjøp av Røkke-kontrollerte Aker Solutions.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bli med til Trade Show på SXSW: Norske Requestify har akkurat lansert sin musikkdelings-app
Målet er å ha den feteste standen, sier Christoffer Bølla Riseng, grunder av Requestify.
02:34
Publisert: