– Dette er ekstraordinære tider, skriver møbelprodusenten Ekornes i en melding fredag.

– Vi har opplevd et dramatisk fall i etterspørselen etterfulgt av et betydelig comeback over bare ti til tolv uker, skriver selskapet.

I løpet av de første ukene av koronakrisen ble Ekornes hardt rammet med et betydelig fall i ordreboken.

Nå melder selskapet at ettersom flere land endelig letter på restriksjonene, har ordrene bare strømmet inn, og de ansatte må nå belage seg på å måtte jobbe i helgene for å nå den økte etterspørselen.

– Det er jo utrolig hyggelig gitt den situasjonen vi har vært igjennom med permitteringer og andre konsekvenser av koronaviruset. Nå åpner jo verden endelig litt opp igjen, og når folk ikke kan reise på grunn av restriksjoner er det mange som planlegger å pusse opp hjemme, og da trenger man møbler, sier direktør Roger Lunde.

– I motsetning til flere av våre konkurrenter stengte vi aldri ned, men holdt produksjonen og kundeservice i gang. Dette har gjort at vi kan møte etterspørselen raskere enn andre, noe som gir oss en skikkelig boost.

Sprengt kapasitet

Ifølge meldingen har økningen i ordre ført til at Ekornes og dets ansatte knyttet til produksjonen i Norge må planlegge en ekstraordinær produksjon i helgene og første uken i sommerferien.

– Vi har kanskje produsert mye før, men det er første gang vi jobber inn i ferien, sier Lunde.

Han forteller at mange er blitt påvirket av permitteringer og økonomiske hindringer, og er svært imponert over «stå-på viljen» til de ansatte i det han kaller en dugnadsånd for å møte etterspørselen.

– Bare i går fikk vi inn 50 prosent mer salg enn det vi har kapasitet til, og når det kommer mange slike dager er det fort gjort å falle bakpå. Men det er jo et veldig hyggelig problem, og det er bare å brette opp ermene og jobbe på.

Ifølge direktøren har Ekornes oppnådd en rekordøkning i salg med store volumer som følge av en uvanlig stor etterspørsel. For eksempel skal salget av enkelte produkter mer enn tredoblet seg bare i juni.

Venter større etterspørsel

– Det som er litt spennende er at vi har så mye å gjøre uten at England og USA har kommet seg i gang etter viruset, for England og USA står egentlig for det meste av markedet vårt.

– Vi følger jo med på spredningen av virus, men heldigvis er vi en internasjonal aktør med 90 prosent eksport, og det er sjeldent at hele verden stenger samtidig slik vi så i våres.

Selskapet skal ha tatt kostnadsreduserende tiltak som følge av Covid-19, og melder tross den økte etterspørselen at resultatet for 2020 vil bli betydelig påvirket av krisen, selv om at det er ventet at den økte etterspørselen vil vedvare frem til fjerde kvartal, ettersom det ventes flere restriksjonslettelser rundt om i verden.

Solgt til Kinesisk selskap

Ekornes ble etablert i 1934 av Jens E. Ekornes i Sykkylven i Møre og Romsdal, og er kanskje aller mest kjent for det populære varemerket Stressless. I 1979 overtok nevøen Jens Petter Ekornes roret som administrerende direktør, der han styrte selskapet som daglig leder, direktør, konsernsjef og styremedlem frem til 2008, da han døde 66 år gammel.

I 2018 ble selskapet solgt til kinesiske Qumei Home Furnishings Group for 5,1 milliarder kroner, og selskapet ble tatt av børs.

Ekornes er den største møbelprodusenten i Norge, men har også fabrikker i USA, Thailand, Litauen og Vietnam. Produktene selges over hele verden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.