Fredag morgen la oljekjempen Equinor frem sin årsrapport for 2018. Til tross for et kraftig oljeprisfall på tampen av året ble det et svært godt år for selskapet der den norske stat eier rundt to tredjedeler av aksjene.

Til sammen betalte Equinor ut rundt 2,83 milliarder dollar, tilsvarende over 24 milliarder kroner med dagen valutakurs, til sine aksjonærer i 2018. Nå drypper det også saftig på Equinor-sjef Eldar Sætre.

Ifølge den ferske årsrapporten hadde Sætre i 2018 en skattbar inntekt på 2,07 millioner dollar. Dette tilsvarer 16,8 millioner norske kroner basert på gjennomsnittlig valutakurs for 2018. Til sammenligning hadde Sætre en lønn på 1,81 millioner dollar, eller rundt 14,9 millioner kroner, i 2017.

Det betyr at Equinor-sjefen fikk en lønnsøkning på drøyt 14 prosent i 2018. Med dagens valutakurs utgjør lønnsøkningen på 257.000 dollar rundt 2,2 millioner kroner.

Sætre sier i en børsmelding fredag at Equinor er godt posisjonert for langsiktig verdiskaping for aksjonærene.

– Resultatene bekrefter at vi er i rute med våre ambisjoner om økt avkastning, produksjonsvekst og en høy kontantstrøm i årene som kommer, sier Sætre.

Varslet økt inntjening

Da Equinor-sjefen presenterte oljekjempens resultat for fjerde kvartal i begynnelsen av februar varslet han en solid økning i utbyttet til aksjonærene.

– Sterk drift og høy produksjon ga solide resultater og kontantstrøm i et kvartal med betydelige markedssvingninger, sa Sætre den gang.

For 2018 som helhet hadde et resultat før skatt på 18,9 milliarder dollar, tilsvarende rundt 161,5 milliarder kroner med dagens valutakurs. Dette er en betydelig resultatbedring fra et overskudd før skatt på 13,4 milliarder dollar i 2017.

– Vi leverte økt avkastning for året som helhet, og forventer økt inntjening også fremover, sa Eldar Sætre da han la frem kvartalstallene i forrige måned.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ryanair-sjefen: – Noe er galt. Det kan ikke fortsette slik som det er i Skandinavia
01:38
Publisert: