Spillgiganten Electronic Arts (EA) gjorde et hopp i førhandelen på 16 prosent fredag etter at nettstedet USA Today rapporterte at tek-giganten Amazon planla å kjøpe opp spillselskapet.

Fredag kveld norsk tid er aksjen opp 4,7 prosent.

EA har dominert innenfor sportsspill, da spesielt det populære fotballspillet Fifa som for første gang ble gitt ut i 1993. Det kommer nye versjoner av spillet hvert år – og selskapet selger millioner av eksemplarer årlig.

I første kvartal i sitt avvikende regnskapsår for 2023 hadde EA samlede inntekter på 1,7 milliarder dollar, noe som tilsvarer 16,5 milliarder norske kroner. En økning fra 1,5 milliarder dollar i første kvartal i fjor.

Artikkelen ble trukket

I artikkelen, som ble publisert av innholdspartneren GLHF på USA Today, sto det at Amazon allerede kunne annonsere kjøpet samme dag.

Artikkelen ble senere trukket fra USA Today og de skriver at den brøyt med deres presseetiske standard fordi saken ikke brukte navngitte kilder, ifølge Bloomberg. Nå benekter Amazon at de ønsker å kjøpe EA, ifølge CNBC.

Jason Schreier, en Bloomberg-journalist som følger bransjen tett, fulgte den bisarre utviklingen på sin Twitter-konto, og skrev i et innlegg at han hadde vært i kontakt med flere utviklere i EA som ikke hadde hørt noe om det påståtte oppkjøpet.

«Ville elsket å se en oppsummering av alt dette», innledet han et senere innlegg med.

CNBC-journalist David Farber hadde også tidligere fredag opplysninger om at ryktene ikke medførte riktighet.

Både Amazon og EA har unnlatt å kommentere hendelsen fredag. Det har lenge vært spekulert i at flere aktører er interesserte i å kjøpe EA, blant annet gigantene Apple og Walt Disney er blitt nevnt.

Amazon eier fra før streaming-plattformen Twitch, som er mye brukt av innholdsprodusenter innen «gaming».

Merkeår

Under pandemien opplevde spillselskaper en markant salgsoppgang, og selv om det ser ut til at salgene så langt i år har avtatt noe ser markedet fortsatt på slike selskaper som attraktive oppkjøp.

Amazon har vært på jakt etter spillselskap å kjøpe opp. Tidligere i år annonserte selskapet at de hadde en avtale på plass med robotstøvsuger-selskapet iRobot Corp til en verdi av 1,65 milliarder dollar. Oppkjøpet kom kort tid etter en avtale om å kjøpe helsetjenesten One Medical-kjeden til 3,5 milliarder dollar.

Bloomberg skriver at det har vært et merkeår for spillselskaper. Blant annet skal Microsoft kjøpe opp Activision Blizzard, selskapet bak skytespillet «Call of Duty», til en verdi av 69 milliarder dollar. Amerikanske myndigheter etterforsker eierne av selskapet for å ha gjort en mulig innsidehandel etter at det ble gjort store investeringer i Activision i forkant av Microsoft-budet.

Det mulige kjøpet er også under etterforskning av myndighetene i Storbritannia fordi de vil undersøke om oppkjøpet hemmer konkurransen i markedet. Dette er ikke det eneste oppkjøpet i spillverden som blir undersøkt.

Nylig ble det kjent at Sony Playstation saksøkes for inntil 58 mrd. kroner etter påstått markedsmisbruk.

I et søksmål anlagt på vegne av millioner av forbrukere, et såkalt gruppesøksmål, anklages Sony Playstation for å ha brutt med konkurranselovgivningen i Storbritannia. Det skjer etter at selskapet skal ha fått flere millioner kunder til å betale for mye for dets spilltjenester, ifølge søksmålet, skriver Financial Times mandag denne uken.

Søksmålet ledes av forbrukerettighetsekspert Alex Neill og er anlagt for Storbritannias forbrukerrettsdomstol. Vinner saksøkerne kan hele 8,9 millioner Playstation-brukere kreve erstatning fra selskapet.

Det kan i verste fall føre til at selskapet må betale fem milliarder pund i erstatning – eller 57,9 milliarder norske kroner.

Bakgrunnen for søksmålet skal være at Sony Playstation angivelig har misbrukt sin markedsdominans til å pålegge urettferdige vilkår og betingelser for Playstation-spillutviklere og -utgivere.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.