Det børsnoterte kryptogruveselskapet Element og dets långiver Alpha Blue Ocean (ABO) har inngått en avtale der det britiske forvaltningsselskapet ikke har mulighet til å iverksette den tredje transjen med rett til å tegne seg for Element-aksjer til en verdi av 50 millioner kroner før etter 31. januar 2019. Unntaket er om Element-aksjen når fire kroner på Oslo Børs før den tid.
Det såkalte «dødsspirallånet» Element har med ABO er et konvertibelt lån på en halv milliard kroner som selskapet inngikk for å finansiere kjøp av et marokkansk gruveselskap.
Lånet er delt opp i ti deler, hver på 50 millioner kroner, og gir ABO rett til å konvertere lånet til aksjer basert på snittkursen de siste ti foregående dagene. Det betyr at jo mer kursen faller, jo flere aksjer får långiverne hver gang de konverterer. Og eksisterende aksjonærer utvannes. I tillegg kan långivernes salg av konverterte aksjer skape et salgspress i aksjen.
Så langt er to transjer i låneavtalen blitt trukket.
– Vi ba om en stillstandsperiode da Element ikke har noe ytterligere finansieringsbehov før mars 2019, påpeker Element-sjef Cecilie Grue overfor DN.
Kryptoselskapet Element steg markant på børs da det i fjor varslet om en satsing på kryptovaluta, men har siden toppen i mars falt 70 prosent til kurs 1,8 kroner.
Grue påpeker i meldingen at pausen gir markedet en sikkerhet.
– Noe som betyr at markedet kan gjøre nødvendige tilpasninger uten å bli påvirket av utstedelse av ytterligere aksjer i løpet av stillstandsperioden.
Induct tror ABO-fond brøt loven
Også de Merkur Market-noterte selskapene Induct og Lavo.tv har inngått lignende avtaler med Alpha Blue Ocean. Aksjen til it-selskapet Induct og strømme-app-selskapet Lavo er ned henholdsvis 30 prosent og 50 prosent på børs i år.
Begge selskapene har nylig gått ut mot det britiske forvaltningsselskapet. I onsdagens utgave av Finansavisen heter det at Lavo.tv vil granske om Alpha Blue Ocean har rigget kursfallet i selskapet.
Fredag informerte Induct markedet om at det har grunn til å tro at et fond gjennom Alpha Blue Ocean brøt loven da det i slutten av oktober konverterte lån til aksjer i henhold til låneavtalen.
Ikke sett noe uvanlig
Element-sjef Grue understreker overfor DN at den nylig inngåtte tilleggsavtalen ikke har noe å gjøre med Induct og Lavos meldinger.
– Vi følger svært tett med på aksjeomsetningen i Element og har ikke sett noe som tyder på irregulariteter i handelen, forklarer hun.
Grue ønsker ikke kommentere kursutviklingen i Element, eller unntaket som sier at avtalen om utsette den tredje transjen utgår dersom aksjen når fire kroner på Oslo Børs.
DN har snakket med Elements største og fjerde største aksjonær, investorene Rikard Storvestre og Haakon Sæter. De er begge positive til avtalen med Alpha Blue Ocean som ble inngått tidligere i år.
– Jeg mener det er en gunstig finansiering for selskapet. Aksjonærene blør i form av utvanning, men i en vanlig emisjon ville de også blitt utvannet. Aksjene blir kanskje solgt litt for kraftig ned, men alle visste om risikoen, sa Storvestre.
Sæter sa derimot også at låneavtalen er vanskelig å forholde seg til som aksjonær.
– Man blir jo paranoid når man ikke helt klarer å vurdere om avtalen er god eller ikke. Men jeg begynner å tenke at Element-aksjen nå har nådd en bunn og når låneavtalen er ferdig kan det jo bli en ketchupeffekt andre veien om selskapet er bra, sa investoren(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.