Pressens selvjustisordning PFU kom til at DN hadde opptrådt kritikkverdig på punkt 3.2. i Vær Varsom-plakaten i denne saken. Hele uttalelsen kan leses her.

Skandalen rundt det svenske pensjonsfondet Falcon Funds rammer nå den Malta-baserte nordmannen Lars Christian Beitnes. Han er nemlig styreleder i det norske børsnoterte selskapet Element asa.

Selskapet har en broket historie under navnet Intex Resources. I mars i fjor kom Falcon Funds inn som eier i Element asa med 20 prosent av aksjene, og reddet i praksis selskapet fra en krise.

Falcon Funds var et privat selskap som hadde fått tillatelse til å forvalte en del av den offentlige svenske pensjonsformuen. Fondet ble forvaltet fra Malta, der altså Beitnes bor.

Svenske Pensionsmyndigheten mener Falcon Funds har lurt svenske pensjonister ved å bruke pensjonsmidlene til å gjøre investeringer som påførte kundene tap på 800 millioner kroner. I Sverige er flere mistenkte bakmenn fengslet, siktet for grov økonomisk kriminalitet.

Nå vil svenske myndigheter holde Lars Christian Beitnes personlig ansvarlig for en rekke investeringer som «ikke var i fondets interesse».

I en offisiell kunngjøring fra myndighetene på Malta, der Beitnes er bosatt, er styrelederen i Element blitt varslet om at han vil bli holdt ansvarlig for alle tapene det offentlige svenske pensjonssystemet er påført ved investeringer i hans selskaper.

Illikvide aksjer

Ifølge avisen Malta Today, som siterer en KPMG-rapport fra Pensionsmyndigheten i Sverige, skal Falcon Funds ha investert rundt en halv milliard kroner i fire selskaper Beitnes kontrollerer: Oxxy Group plc, Rock Energy as, Element asa og White November Fund. Oxxy Group er notert på Oslo Børs’ Merkur-liste.

Lars Christian Beitnes mener tallet er feil. Han opplyser til DN at Falcon Funds har investert 78,5 millioner kroner i de tre førstnevnte. Det siste, White November Fund, sier han ingenting om.

Pensionsmyndigheten mener dette er illikvide investeringer som har påført svenske pensjonister betydelige tap.

«Et antall investeringer er gjort som ikke er i fondenes interesser», hevder Pensionsmyndighetene i varselet.

«Fondene har lidd tap, og kan lide større tap, som direkte eller indirekte resultat av dine handlinger, utelatelser, resultat av vanskjøtsel og/eller bedrageri og/eller slurv og/eller at du ikke har fulgt lover og regler som gjelder, og også svikt med hensyn til dine forpliktelser», heter det i den offisielle kunngjøringen fra retten i Malta til Beitnes.

«Som følge av dette er du formelt varslet om at Pensionsmyndigheten holder deg ansvarlig for de tap som er påført og/eller vil bli påført som resultat av dine handlinger eller utelatelser».

«Uriktige påstander»

Beitnes skriver i en epost til DN at han gjerne snakker med svenske pensjonsmyndigheter om de trenger informasjon fra ham.

– Jeg har utilsiktet blitt trukket med i denne saken som jeg ikke har noe med, og min advokat vil kreve at KPMG umiddelbart retter opp feilene som er begått og at de rydder opp, skriver Beitnes.

– KPMG-rapporten inneholder en rekke grunnleggende feil som de kunne luket ut for lenge siden. Det gjelder både de investerte beløpene, påstanden om min antatte kontroll over disse selskapene, de påståtte tapene og min tilknytning til Falcon Funds. Påstandene er rett og slett ikke riktige og jeg tar det svært alvorlig at KPMG har skrevet dette i sin rapport, skriver han.

På flukt

I Sverige er det kjent at Falcon Funds har påført den svenske pensjonsordningen tap på rundt 800 millioner kroner. Bare en liten del av dette skal knytte seg til Beitnes' selskaper.

Beitnes skriver til DN at han aldri har møtt den hovedmistenkte svenske bakmannen i Falcon Funds-skandalen, Emil Ingmanson, som sitter varetektsfengslet etter å ha blitt arrestert i London. Han har byttet navn til Max Serwin. Flere mistenkte er i søkelyset, og for tre uker siden ble en annen person arrestert i Barcelona, i ferd med å flykte til Argentina. En kanadisk bakmann er siktet for bedrageri, og svensk politi har fått arrest for 800 millioner kroner, blant annet i en luksusvilla i California.

Akkurat som i Allra-saken, som DN omtalte i en dokumentar 10. november, er det tatt arrest i eksklusive villaer og luksusbiler hos flere bakmenn.

Ved å kjøpe et annet pensjonsrådgivningsselskap fikk Falcon Funds tilgang til brukerdata for tusenvis av svenske pensjonister. Ifølge uttalelser til svenske medier, mener svensk politi at Falcon Funds brukte pinkoder som lå i brukerdata til å flytte pensjonssparernes penger til sine egne fond, der de ble lånt ut og investert i illikvide aksjer.

Lars Christian Beitnes er også involvert i cannabisproduksjon på Malta, i samarbeid med blant annet tidligere redaktør i Nettavisen og nå «svindeljeger» på TV3, Ole Eikeland, ifølge VG.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN-kommentator Terje Erikstad: -Det er ikke nok idioter der ute. Derfor vil kryptogalskapen ta slutt
Men den etterlater seg noe meget spennende.
01:49
Publisert: