Politiet mener den antatte bortføringen av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68), konen til kraft- og eiendomsmilliardær Tom Hagen virker utført av profesjonelle.

Falkevik Hagen skal ha blitt bortført på Halloween 31. oktober fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog, angivelig mens hun var på badet, ifølge politiet. Nå er det gått 71 dager og det er ikke kommet noen livstegn fra Anne-Elisabeth Falkevik Hagen.

På en pressekonferanse på politihuset i Lillestrøm opplyste politiinspektør Thomas Brøske i Felles enhet for etterretning og etterforskning at politiet nå har sendt ut et nasjonalt varsel.

Han utelukker ikke at noe lignende kan skje med andre.

Tommy Brøske.
Tommy Brøske. (Foto: Berg-Rusten, Ole,/NTB scanpix)

Har du tips om saken? Send e-post til jonas.christensen@dn.no.

Frarådet betaling av penger

De antatte gjerningsmennene har fremsatt et krav om en betydelig sum løsepenger. Ifølge VG skal kravet ha vært på ni millioner euro.

– Det er også fremsatt alvorlige trusler om hva som vil skje med den bortførte dersom løsepengene ikke betales, sier Brøske.

Så langt har politiet anbefalt de pårørende å ikke innfri kravene. Brøske sier at de heller ikke er kjent med at familien har utbetalt løsepenger.

Foreløpig er det ingen mistenkte personer i saken, og politiet etterlyser tips og observasjoner fra publikum.

– Vet dere om denne saken kan knyttes til Tom Hagens forretningsvirksomhet?

– En av de mange oppgavene i politiets etterforskning er å undersøke bakgrunnen for at akkurat denne familien er blitt rammet. Men vi ønsker foreløpig ikke å si noe mer om dette, sier Brøske.

Elektronisk kommunikasjon

Politiet opplyser at personene som har fremsatt pengekravet har valgt en form for elektronisk kommunikasjon som gjør det utfordrende å ha en dialog med de antatte gjerningsmennene.

– Det er en digital kommunikasjonsplattform. Det har foreløpig ikke vært noe verbal kommunikasjon med gjerningsmennene, sier Brøske.

De antatte gisseltagerne skal ha forlangt å få løsepengene utbetalt i kryptovalutaen Monero. Den ble utviklet i 2014 utelukkende med formål om å bevare brukernes anonymitet og er således nærmest umulig å spore opp.

Monero sin såkalte blokkjede, eller «plattform», tillater kun at man kommuniserer dersom man samtidig overfører penger.

– Hvor sikre er dere på at det er snakk om en bortføring?

– Som sagt er dette politiets hovedhypotese, sier Brøske. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fire sparetips som hindrer kontoen å gå tom
02:27
Publisert: