Michael Koenig, konsernsjef i silisiumprodusenten Elkem, er ferdig på dagen etter å ha levert oppsigelse. Det fremgår av en børsmelding fra selskapet onsdag kveld.

Koenig forlater altså toppjobben etter at han tok over stillingen 1. desember 2019. Før det var han styreleder i selskapet.

I børsmeldingen takker styreleder Hao Zhigang Koenig for jobben han har gjort, først som styreleder og deretter som konsernsjef. Koenig selv sier han forlater selskapet for å «søke andre muligheter».

– Den neste konsernsjefen vil komme til et sterkt selskap med en stor fremtid, sier Koenig.

Det har ikke lyktes DN å få en kommentar fra Koenig onsdag kveld.

Styremedlem tar over midlertidig

Selskapet skriver videre at det nå skal starte prosessen med å finne ny konsernsjef. I mellomtiden er det Helge Aasen tar over toppjobben på midlertidig basis frem til en erstatter for Koenig er på plass.

Michael Koenig, konsernsjef i Elkem, slutter på dagen halvannet år etter at han fikk toppjobben. Her avbildet i 2019.
Michael Koenig, konsernsjef i Elkem, slutter på dagen halvannet år etter at han fikk toppjobben. Her avbildet i 2019. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Aasen var konsernsjef i Elkem fra 2009 og frem til 2019, da Koenig tok over. Siden den gang har han vært styremedlem i selskapet, en posisjon han nå forlater mens han fungerer som midlertidig konsernsjef.

Han utelukker å ta over konsernsjef-jobben på permanent basis.

Forvalter Jan Petter Sissener, hvis fond Sissener Canopus eier én million aksjer i Elkem, sier i en kommentar til DN onsdag kveld:

– Jeg kjenner ikke til detaljene, men jeg synes dette virker veldig spesielt. Markedet trenger og fortjener en forklaring, sier Sissener.

Kommunikasjonsdirektør i Elkem, Fredrik Norman, er blitt forelagt Sisseners uttalelser. Han har ingen kommentar, og viser til børsmeldingen som ble sendt ut tidligere onsdag kveld.

Elkem er notert på Oslo Børs, og var priset til 20 milliarder kroner ved handelsslutt onsdag. Selskapet er produsent av silisium, som blant annet brukes i solcellepaneler.

Det er det kinesiske industriselskapet China National Bluestar som er største aksjonær i Elkem, med vel 52 prosent av aksjene. Folketrygdfondet er nest største eier med 4,58 prosent. Investor Erik Musts Must Invest er den største, private aksjonæren i Elkem med en eierandel på 1,56 prosent.

Ingen sluttavtale

I børsmeldingen skriver altså Elkem at Koenig «har levert inn sin oppsigelse og forlater Elkem i dag, 30. juni». I selskapets årsrapport er «terminering av arbeidsforhold» adressert spesifikt. Der heter det at konsernsjefen har en oppsigelsestid på tre måneder og rett til en sluttpakke basert på 12 måneders lønn.

Imidlertid gjelder denne sluttpakken kun hvis «konsernsjefens arbeidsforhold blir terminert ensidig av Elkem». I fjor hadde Koenig en grunnlønn på 5,6 millioner kroner.

Kommunikasjonsdirektør Norman bekrefter overfor DN at det ikke er inngått en særskilt sluttavtale for Koenig. Dermed kan det altså se ut som at sluttpakken faller bort, ettersom det var Koeing selv sa opp jobben. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.