Tesla-sjef, gründer og milliardær Elon Musk annonserte onsdag at selskapet hans ikke lenger ville akseptere bitcoin som betalingsmiddel for sine elbiler.

– Vi er bekymret for raskt økende bruk av fossilt drivstoff, spesielt kull, til bitcoinutvinning og transaksjoner, skrev Musk på Twitter.

Kursen på bitcoin og andre kryptovalutaer falt kraftig de påfølgende timene.

Musk skrev samtidig at Tesla ikke vil selge noe av bitcoin-beholdningen de har opparbeidet seg. Tesla kjøpte bitcoin for 1,5 milliarder dollar i første kvartal og solgte deretter for rundt 272 millioner dollar. Dette ble gjort for å teste likviditeten.

«Indeed»

Søndag var Musk igjen aktiv på Twitter. Twitter-kontoen @CryptoWhale, med 123.000 følgere, la da ut følgende melding:

– Bitcoin-eiere kommer til å gremmes når de neste kvartal finner ut at Tesla dumpet resten av bitcoin-beholdningen sin. Med alt hatet @elonmusk får, kan jeg ikke klandre ham …

Kort tid senere svarte Elon Musk med ett ord: «Indeed».

Det kan tolkes som en bekreftelse, men Musk har tidligere heller ikke gått av veien for å fleipe med sine 54,9 millioner følgere på Twitter. Bitcoin-kursen falt under 45.000 dollar etter Musks melding søndag kveld. Fallet fortsatte natt til mandag, hvor bitcoin på det laveste ble omsatt for rundt 42.500 dollar.

Rundt klokken åtte styrket kursen seg betydelig til over 44.000 igjen, etter at Musk få minutter tidligere hadde kommet med en melding om at Tesla ikke har kvittet seg med bitcoin.

– Nyheter om at bitcoin er på vei inn i store institusjonelle porteføljer og investeringsbanker er ikke lenger kursdrivende, og det har ført oss nærmere en korreksjon, sier kryptoekspert Richard Paulsen i Arcane Media.

– Jeg tror ikke at det er Elon Musks snuoperasjon om å ikke akseptere bitcoin som betaling for en Tesla som i seg selv sendte kursen ned, men argumentet han landet på: Fossilt energibruk. Vi har jo vært vitne til en økende diskusjon rundt energiforbruket til bitcoin den siste tiden. Senest med Espen Barth Eide her hjemme i Norge, sier Paulsen.

– Motbydelige tråder

I en annen Twitter-tråd søndag fikk Elon Musk motstand for sin u-sving knyttet til bitcoin. Der svarte han som følger:

– Motbydelige tråder som dette får meg til å ville gå «all in» på Doge.

Doge refererer til dogecoin, som er en kryptovaluta som startet som en spøk, men som er blitt svært populær.

Dogecoin peker nese til både tradisjonell finans og kryptosamfunnet
Dogecoin, en særing blant særinger – startet som en parodi med stavefeil. Bloombergs Eddie van der Walt forklarer hva Dogecoin gjør bedre enn rivalene.
02:45
Publisert:

Bitcoin-kursen var ned 5,2 prosent kl. 22.45 søndag kveld, til 44.320 dollar – og falt altså videre til 42.500 dollar natt til mandag. Kursen har falt godt over 20 prosent den siste uken.

Bitcoin-prisen nådde all-time high på 63.729,5 dollar 13. april etter å ha syvdoblet seg siden i fjor sommer.

Tror Joe Biden-valg kan ha spilt en rolle

Kryptoekspert Richard Paulsen peker også på at USA har valgt en «ganske progressiv regjering» som har uttalt seg kritisk til bitcoin og satt miljøvern på agendaen.

– Elon Musk ønsket vel ikke å legge seg ut med en regjering som potensielt skal gi han store subsidier de neste årene, sier Paulsen.

Kryptoeksperten tror likevel uroen vi nå ser vil blåse over.

– Mesteparten av energien brukt til bitcoin-mining kommer fra fornybare energikilder. I tillegg er det vanskelig å skille mining fra andre datakomputeringer i datasentre rundt om i verden.

Tror på mulig kryptocomeback

– Rent prismessig nærmer bitcoin seg på 200 dagers glidende gjennomsnitt og et viktig støttenivå, så jeg ville ikke bli overrasket om den snudde opp igjen fra det lave 40.000-tallet.

Han peker også på at blokkjeden ethereum skal gå gjennom en oppgradering i juli måned, som ifølge Paulsen vil redusere kraftforbruket betraktelig.

– Det kan faktisk føre til at kursen setter ny rekordnotering, hvis investorene etter denne våren begynner å handle kryptoprodukter som bruker lite energi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.