David Einhorn ble nærmest legendarisk over natten da han som en av få store investorer ble søkkrik etter å ha sett finanskrisen komme. Han veddet på kursfall i Lehman Brothers, storbanken, og kunne høste store gevinster da banken skred mot konkurs i 2008.

Siden har han forsøkt å gjenta suksessen, blant annet gjennom å satse på kursfall i Elon Musks Tesla, men resultatene har latt vente på seg.

Nå ser det imidlertid ut til at Einhorn, som ga hedgefondet navnet Greenlight Capital etter å ha fått grønt lys til å starte sitt eget fond av sin kone, nyter godt av shortposisjon i den kjente elbilprodusenten.

Nyhetsbyrået Bloomberg melder nemlig torsdag ettermiddag at Greenlight kan rapportere om en avkastning på sine investeringer på 21 prosent så langt i år. Slike hedgefond rapporterer ikke offentlig om hvordan det går, men nyhetsbyrået har fått tak i en månedsrapport.

Som mange andre har Einhorn veddet mot Tesla og satset på kursfall for den hurtigvoksende elbilprodusenten, Tesla har hittil i år vært ned 29 prosent. Det betyr at Einhorn høster god gevinst på veddemålet.

Tidligere har han skrevet til kundene sine at han har vært fascinert av at andre investorer synes å være opptatt av den langsiktige veksten til Tesla, mens selskapet selv har vært fokusert på kortsiktige mål, som hvor mange biler de kan produsere i en uke, og hvordan de kan redusere kostnadene så de blir lønnsomme i løpet av et eller to kvartaler.

Mens Einhorn tror Tesla, som ledes av Elon Musk og blant annet produserer elbiler og batteripakker, skal falle – tror han på kursoppgang for en av de gode gamle bilprodusenten, General Motors. Ifølge den seneste kvartalsrapporten Greenlight har sendt til amerikanske myndigheter er nemlig bilprodusenten fondets suverent største beholdning med nesten 370 millioner dollar.

Totalt har Greenlight rundt 12 milliarder dollar under forvaltning, ifølge Bloomberg.

David Einhorn kan smile bredt av at Tesla får kjørt seg på børs.
David Einhorn kan smile bredt av at Tesla får kjørt seg på børs. (Foto: Scott Eells/Bloomberg)

Fondet er så langt i år opp litt mer enn det bredere markedet, der S&P 500-nøkkelindeksen er opp rundt 20 prosent. Flere av Greenlights investeringer, som naturgass-selskapet CNX Resources Group og riggselskapet Ensco Rowan, har falt og hemmer avkastningen.

Tesla stupte

Tesla-aksjen falt mer enn ti prosent da selskapet fremla sine kvartalstall i forrige uke etter at det ble kjent at tekniske direktør Jefferey Brian Staubel går av. Selskapet taper fortsatt penger.

Teslas aksjekurs ligger på samme nivå nå som den gjorde for fem år siden. I samme periode har for eksempel teknologigiganten Apple mer enn doblet seg på børsen.

En rekke sentrale personer har forsvunnet fra Tesla de siste månedene. Steve McManus, som var ansvarlig for design, har havnet hos Apple, der han har Teslas tidligere sjefdesigner Doug Field som kollega.

– Jeg er bekymret for hjerneflukten fra Tesla. Noe av årsaken er et svært intenst arbeidsmiljø ettersom Tesla kjemper om å bli den første bilprodusenten som virkelig gjør noe banebrytende, sa analytiker Gene Munster hos Loup Ventures i podkasten «Frontier Tech with Gene Munster» nylig.

Har sittet short også når aksjer har steget

Einhorn og Greenlight har lenge hatt en shortposisjon i Tesla, noe som innebærer at en låner seg aksjer, selger aksjen på forhånd i håp om kursfall, og kjøper den tilbake formodentlig til en lavere kurs når aksjene skal levere tilbake – og høster gevinsten.

For om lag et år siden ramset Einhorn opp alle feilene han mente Elon Musk hadde gjort:

  • Hisset seg opp over en analytiker som stilte «kjedelige, dustete spørsmål» på en telefonkonferanse.
  • Slang på røret da han snakket sjefen for transportsikkerhetsdepartementet.
  • Anklaget en intern varsler for «sabotasje».
  • Startet en storm på Twitter der han sa alle som shortet Tesla kom til å brenne seg.

I det kvartalet i fjor gikk markedet mot Einhorn, Tesla-aksjen steg 29 prosent og var hedgefondets nest største taper.

De siste årene har det gått trått for Einhorn og Greenlight Capital. I fjor gikk året veldig trått og fondet tapte hele 34 prosent, skriver Bloomberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.