– Hele ideen bak Tesla er å akselerere ventingen på elektriske biler og bærekraftig transport. Vi prøver å hjelpe miljøet. Vi tror det er det største problemet menneskeheten står overfor, sier Tesla-sjef Elon Musk i et intervju med Leslie Stahl i programmet «60 Minutes».

– Alle som vil bruke patentene våre kan bruke dem gratis, sier han videre.

– Patentene deres har åpen kildekode, spør Stahl overrasket.

– Ja. Hvis noen kommer og lager en bedre elbil enn Tesla, og den er så mye bedre enn vår at vi ikke får solgt våre biler og går konkurs, så synes jeg fortsatt det er bra for verden, sier Musk.

Respekterer ikke finanstilsynet

I intervjuet med Stahl går Musk nok en gang ut mot det amerikanske finanstilsynet (Sec).

– Jeg vil være tydelig. Jeg respekterer ikke Sec. Jeg respekterer dem ikke, sier han.

Det skriver Marketwatch.

Musk fikk i september en bot på 20 millioner dollar og måtte gå av som styreleder i Tesla etter å ha inngått et forlik med finanstilsynet. Bakgrunnen var Twitter-meldingen hvor Musk sa han hadde finansiering til å ta Tesla av børs selv om han ikke hadde det.

Tapte 50 mill. i uken

Musk beskriver sin egen Twitter-konto som en krigssone.

– Hvis noen hopper inn i krigssonen er det liksom: «Okay, nå er du i arenaen, «let's go»», sier han.

Tesla-sjefen er heller ikke begeistret for alle kritikerne der ute.

– Det har vært nådeløs kritikk, nådeløs og uhørt og urettferdig. Fordi det som faktisk har skjedd her er en amerikansk suksesshistorie. Alle disse menneskene jobber ræva av seg dag og natt for å få det til, og de tror på drømmen. Og det er historien som burde blitt fortalt, sier Musk i programmet.

Han snakker blant annet om hvordan han satte et mål om å produsere 5000 Model 3 i uken, hvordan selskapet nådde målet og ble lønnsomt selv når det på konkursens rand.

– Det var liv eller død. Vi tapte 50, noen ganger 100 millioner dollar i uken, sier Musk.

– Jeg er bare meg selv

Elon Musk har i tillegg til å være en genierklært toppsjef også blitt sett på som en krevende og beintøff sjef, men ikke minst også en løs kanon. Få dager etter han inngikk forlik med Sec, som krevde at Tesla holdt kontroll på Musk sin kommunikasjon med omverdenen, tok han til Twitter og fyrte av en salig salve mot Sec.

– Vil bare (si) at Shortseller Enrichment Commission gjør en fantastisk jobb. Og navneskiftet er så riktig, skrev han da.

Shortseller Enrichment Comission kan oversettes til shortselgernes berikelsestilsyn.

Etter at Leslie Stahl har ramset opp hva Musk er blitt kalt det siste året, blant annet ustabil, svarer han følgende:

– Jeg er bare meg selv. Altså, jeg var helt klart under enormt press og hadde ville, ville arbeidstimer. Men systemet ville feilet om jeg virkelig var uberegnelig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil Wiedswang: De feirer i desember, men noe helt annet.
DNs politiske julekalender | Luke 10: Jødisk juleoffensiv
00:00
Publisert: