Natt til søndag inngikk Tesla-sjef Elon Musk og det amerikanske finanstilsynet (Sec) et forlik etter at Sec saksøkte Musk for å ha villedet investorer.

Slik sendte en Twitter-melding Elon Musk i unåde hos finanstilsynet.

Musk og Tesla takket nei til en veldig gunstig avtale fra Sec, og endte med et langt verre forlik.

Truet eget styre

Avisen New York Times skrev tirsdag at Musk kunne ha sluppet langt bedre fra krangelen med Sec. I utgangspunktet innebar avtalen, som blir omtalt som «meget sjenerøs», at Musk kun skulle være to år borte som styreleder og skulle få en bot på ti millioner dollar.

Ifølge kilder med kjennskap til saken skal Musk ha stilt et ultimatum til styret i Tesla. Mens selskapets advokater var i forhandlinger med Sec, skal Musk ha ringt styremedlemmene sine og truet med å slutte på flekken dersom styret insisterte på at han og selskapet inngikk forlik.

I tillegg krevde han at styret offentlig berømmet hans integritet.

Styret bukket til slutt under og la ut følgende melding:

«Tesla og styret har full tillit til Elon, hans integritet og hans lederskap av selskapet».

– Å avslå en slik gunstig avtale er bevis på at han trenger overvåkning. Han hadde ikke ett juridisk ben å stå på, og jeg er sikker på at hans advokater fortalte ham det. Men han ble veldig fornærmet over ikke å kunne bedyre sin uskyld, sier professor John C. Coffee ved Columbia Law School til NY Times.

Slik endte forliket

Finanstilsynet var lite imponert og slo til med langt strengere krav i et nytt forslag til forlik som innebar:

  • Musk går av som styreleder i minst tre år.
  • Boten dobles til 20 millioner dollar.
  • Tesla må få inn to uavhengige styremedlemmer, så vel som en uavhengig styreleder.
  • Tesla må opprette en ny komité, samt andre kontrollmekanismer for å holde oppsyn med Musks kommunikasjon, som primært går gjennom Twitter.

Musk og Tesla godtok denne avtalen.

Mandag, antagelig før Tesla hadde rukket å få på plass en kontrollkomité, la Musk ut sin første Twitter-melding etter forliket:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vil Elon Musk lykkes? Det gjenstår å se
Er du interessert i Tesla-aksjen, er det én ting du må følge med på.
01:25
Publisert: