I et nytt brev til Twitter kommer Tesla-sjef Elon Musk med nye grunner til hvorfor han mener han var berettiget til å avblåse kjøpet av det sosiale mediet.

I brevet viser Musk til forrige ukes nyhet om varslene fra en tidligere sikkerhetssjef hos Twitter, som hevdet at selskapet med vilje unnlot å fortelle om problemer med datasikkerheten og omfanget av falske kontoer, eller såkalte «spam bots».

Varsleren, Petiter Zatko, var Twitters sikkerhetssjef frem til han fikk sparken tidligere i år. I juli sendte han inn et varsel om flere forhold ved selskapet, ifølge The Washington Post og CNN.

Det var i starten av juli at Musk varslet at han ville trekke seg fra avtalen. Da hadde milliardæren og selskapet i flere måneder vært i åpenlys krangel om utbredelsen av «spam bots» på plattformen.

Budet fra Musk var på rundt 44 milliarder dollar.

Villedet brukere og myndigheter

Ifølge Zatko har Twitter villedet brukere og føderale reguleringsmyndigheter om åpenbare svakheter i selskapets evne til å beskytte personopplysninger.

Varselet skal ha gått til justisdepartementet, tilsynsmyndighetene for handel med verdipapirer og det føderale forvaltningsorganet som har ansvar for forbrukervern og konkurranseregulering (FTC).

Slik gikk det da DNs reporter gikk «all in» i kjendisjakten
Elon Musk dukket opp på ONS i Stavanger mandag morgen.
01:59
Publisert:

I brevet tirsdag skriver Musks representanter at Zatkos anklager «trolig vil ha alvorlige konsekvenser for Twitter». Det vises til Zlatkos anklager.

  • Twitter har feilaktig hevdet at de hadde en sterk sikkerhetsplan. Dette var i så fall brudd på vilkårene i en avtale med FTC fra 2010.
  • Bedrag i forbindelse med hvordan det håndterte «spam» eller falske, automatiserte kontoer. Dette er også kjernen i forsøket til Elon Musk på å trekke tilbake budet på 44 milliarder dollar om kjøp av Twitter.

Ifølge CNN skal Zatko ha beskrevet selskapets fremferd som «uaktsomhet, forsettlig uvitenhet og trusler mot nasjonal sikkerhet og demokrati».

«Disse anklagene, dersom de medfører riktighet, demonstrerer at Twitter har brutt med oppkjøpsavtalen, noe som gir Musk rett til å terminere avtalen [...]», heter det i brevet tirsdag.

Sier han varslet om utdaterte servere

Den tidligere sikkerhetssjefen sier han varslet om utdaterte servere, programvare som var sårbart for dataangrep og ledere som forsøkte å skjule antallet hackingforsøk både overfor amerikanske myndigheter og overfor selskapets styre.

Zatko, som også er kjent ved kallenavnet Mudge, hevder at Twitter prioriterte å utvide brukerbasen fremfor å bekjempe spam og roboter, ifølge rapporten. Rent konkret anklaget han plattformens sjef Parag Agrawal for å lyve i en Twitter-melding i mai. I meldingen skrev Agrawal at Twitter «sterkt oppmuntret til å oppdage og fjerne så mye spam som mulig».

Zatko sier til The Washington Post at han følte seg etisk forpliktet til å stå frem, men svarte ikke på ytterligere spørsmål.

I en uttalelse skrev selskapet at Zatko ble sparket som sikkerhetssjef fordi han var en ineffektiv leder som gjorde en dårlig jobb.

– Hensikten med påstandene og den opportunistiske timingen ser ut til å være å få oppmerksomhet og å påføre Twitter, brukerne og aksjonærene skade, ble det hevdet i uttalelsen.

– Det vi har sett så langt, er en falsk fortelling om Twitter og vår personvern- og datasikkerhetspraksis som er full av inkonsistens og unøyaktigheter og mangler viktig kontekst, skrev selskapet videre.

Hadde ikke kontakt med Musk

Sentralt i den juridiske dragkampen mellom Twitter og Elon Musk er spørsmålet om falske kontoer. Milliardæren har flere ganger anklaget selskapet for å ha langt flere slike kontoer enn det som er rapportert.

Ifølge CNN har det ikke vært noen kontakt mellom Zatko og Musk. Varslerprosessen var allerede i gang før det ble kjent at Musk var interessert i selskapet, ifølge Zatkos advokat John Tye i Whistleblower Aid.

En talsperson for Senatets etterretningskomité, Rachel Cohen, sier at komiteen har mottatt klagen. De skal møtes for å diskutere påstandene mer detaljert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.