I en melding på Twitter – selskapet han endte med å kjøpe i fjor – skrev Musk 7. august 2018 at han hadde finansieringen på plass til å kjøpe opp alle utestående aksjer i Tesla for 72 milliarder dollar. Senere fulgte han opp med en melding som antydet at en avtale var nær forestående.

Tesla-aksjen steg, men oppturen tok brått slutt etter en uke, da det ble klart at Musk ikke hadde sikret seg pengene og oppkjøpet ikke ble noe av. Dermed havnet han i trøbbel med det amerikanske Finanstilsynet, noe som endte med et forlik der Musk betalte 40 millioner dollar og trakk seg som styreformann. Han har imidlertid fortsatt som toppsjef i selskapet.

Rettssaken som starter tirsdag, er et resultat av et gruppesøksmål fra investorer som tapte på kurssvingningene i 2018. Resultatet kan avhenge av hva juryen mener var motivet bak Twitter-meldingen den gangen. Musk har sagt at han følte seg presset til å inngå forliket med Finanstilsynet og at han var overbevist om at han hadde sikret seg finansieringen i et møte med Saudi-Arabias statlige investeringsfond.

Marihuana-referanse

Aksjekursen på 420 dollar – et tall som for øvrig er en kjent referanse i marihuana-kulturen i særlig USA – tilsvarte på det tidspunktet en premie på cirka 20 prosent i forhold til daværende aksjekurs. Siden den gangen har Tesla-aksjen blitt splittet flere ganger etter en enorm oppgang, hvilket gjør at verdien av selskapet fortsatt langt overstiger den daværende verdien selv om aksjen i dag handles til litt under 130 dollar.

Det siste året har Tesla-aksjen falt over 60 prosent på de amerikanske børsene, en nedgang som spesielt tiltok i høst. På toppen lå aksjekursen på 407 dollar.

Teslas børsras har også gjort at Musk tidligere i høst mistet tittelen som verdens rikeste person til franskmannen Bernard Arnault.

Rettssaken varer frem til 1. februar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.