– Om ikke noe annet skjer, har han klart å dominere nyhetsbildet. Og det tror jeg er hans mål, sier Vivian Schiller i et intervju med BBC etter at det torsdag ble kjent at verdens rikeste person, Elon Musk, ønsker å kjøpe Twitter.

Vivian Schiller er tidligere nyhetssjef hos Twitter.

– Det virker ikke som et seriøst bud. Han har ikke sagt noe om hvordan han har tenkt å finansiere det. Og det virker heller ikke som han har en plan om hvordan han har tenkt å moderere innholdet på plattformen, mener hun.

– Men han har samtidig et poeng i at Twitter ikke har nådd vekstmålene sammenlignet med konkurrentene, legger hun til.

Ikke for pengene

På en konferanse i Vancouver skjærtorsdag ble Elon Musk intervjuet om bakgrunnen for budet. Der tok han til orde for å gjøre Twitters algoritme åpen for alle – og at Twitter må være åpne om all moderering av tweets.

– Twitter er viktig for demokratiet i både USA og resten av verden. Det er avgjørende at plattformen nyter stor tillit, sa Musk og la til at han teknisk sett har råd til å kjøpe 100 av aksjene.

– Jeg har tilstrekkelig med verdier til å gjennomføre dette dersom jeg får muligheten. Men jeg gjør ikke dette for å tjene penger. Jeg bryr meg ikke om økonomien i dette overhodet, sa han og la til at han også har en plan B dersom burdet ikke skulle nå frem.

Elon Musk vil kjøpe hele Twitter – villig til å by 54,20 dollar per aksje

Musk har tilbudt å betale 54,20 dollar per Twitter-aksje med oppgjør i kontanter, men det har ikke vært nok til å sette fyr i aksjen som endte på 45 dollar da USA-børsene stengte torsdag kveld.

Musk er verdens rikeste person, med en anslått formue på 259 milliarder dollar, ifølge Bloomberg Billionaire Index. Han er selv en aktiv bruker av Twitter, og med 81,6 millioner følgere har han 8. flest i verden. Han takket nylig nei til styreplass i selskapet, etter at det ble offentlig kjent at han hadde kjøpt seg opp til en eierandel på 9,2 prosent.

«Jeg investerte i Twitter fordi jeg tror på dets potensial til å bli en plattform for fri tale rundt om på kloden og jeg tror fri tale er et samfunnsmessig imperativ for et fungerende demokrati», skriver Elon Musk i en uttalelse i forbindelse med budet.

– Ja, han er god for masse penger, men så mye cash har han ikke. Dermed må han enten ta opp et ubetalt lån i Tesla-aksjer eller selge seg ned i Tesla. Trolig velger han en kombinasjon, sa investeringsdirektør Robert Næss til DN torsdag.

Analytiker Adam Crisafulli i Vital Knowledge skriver ifølge Bloomberg at han tror budet er for lavt til at aksjonærene eller Twitter-styret vil godta det, med henvisning til at Twitter-aksjen sto i 70 dollar for bare et år siden.

En av dem som takker nei er den saudiarabiske prinsen Alwaleed bin Talal, som er en av de største aksjonærene i selskapet, skriver Bloomberg.

– Jeg tror ikke tilbudet fra Elon Musk er i nærheten av den reelle verdien på Twitter med tanke på vekstpotensialet, skriver han på Twitter.

Vil selv bli toppsjef?

Elon Musk leder i dag to multimilliardselskaper – Tesla and SpaceX. Han leder i tillegg Neuralink, et selskap som utvikler ørsmå implantater (tråder) som etter planen skal kunne opereres inn i hjernen for å kunne reparere lammelser eller kurere hjernesykdommer som Alzheimers.

Amerikanske CNBC spekulerer nå på om Musk har planer om å lede Twitter i tillegg dersom budet blir akseptert av Twitter-aksjonærene.

CNBC påpeker at den gode nyheten er at det faktisk har skjedd før at én person har ledet tre eller flere multimilliardselskaper samtidig. Den dårlige er at han het Carlos Ghosn, den tidligere toppsjefen i Renault- Nissan-Mitsubishi-alliansen som i 2018 gjennomførte en spektakulær flukt fra Japan etter å ha blitt mistenkt for økonomiske misligheter. Ghosn bor i dag i Libanon – et land uten utleveringsavtale med Japan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.