Elon Musk er glad i avstemninger på Twitter.
Natt til mandag norsk tid, bare timer etter at Tesla-sjefen ble avbildet på tribunen under VM-finalen i Qatar, kom følgende spørsmål: «Skal jeg gå av som leder for Twitter?».
I 12.20-tiden norsk tid ble avstemningen ferdig, og fasit til slutt ble 57,5 prosent som stemte ja til Musks avgang. Det var 17,5 millioner som avga sin stemme.
Musk lovet at han vil gjøre som avstemninger sier.
– Det finnes ingen arvtager
Avstemningen har naturlig nok skapt stort engasjement på slutten av en uke der det har stormet rundt det sosiale mediet.
Nedstengninger av journalisters kontoer, nedstengning av kontoer som deler informasjon om hvor folk befinner seg og bannlysing fra å lenke til andre sosiale medier er bare noen av nøkkelordene som har skapt turbulens den siste tiden.
Rett i forkant av selve avstemningen skrev Musk også: «Fremover kommer det til å bli mulig å stemme over alle store endringer. Beklager. Vil ikke skje igjen».
Han har også tatt seg tid til å svare noen av de flere tusen brukerne som har reagert på avstemningen.
«Det er ingen som vil ha jobben som ville klart å holde Twitter i live. Det finnes ingen arvtager», svarer Musk en bruker som tror at den nye sjefen allerede er utpekt.
«Du må visst like smerte. Én hake: Du må investere alle sparepengene dine i Twitter, som har vært på konkursens rand siden mai. Fortsatt lyst på jobben?», skriver han til en annen som foreslår seg selv som ulønnet toppsjef.
Dette er ikke første gang Musk har latt folket være med på å ta store avgjørelser. Bare tidligere i uken la han ut en avstemning der et flertall stemte ja til at brukere som oppga hvor Musk befinner seg skal få kontoene sine tilbake, etter at Musk suspenderte dem. Det var med henvisning til brukeren som har gjort det stort med å sende ut en tweet hver gang Musks privatfly flytter på seg.
I fjor høst la han også ut en avstemning der han ville at følgere skulle bestemme hvorvidt han skulle selge ti prosent av aksjene han eide i Tesla.
Pengejakt
Det har stormet rundt det sosiale mediet etter at Musk tok over Twitter tidligere i høst.
Videoen av milliardæren på vei inn selskapets hovedkontor i slutten av oktober, med en vask i favnen, skulle markere starten på noen svært turbulente måneder. Det tok ikke mer enn et par dager etter den formelle overtagelsen før det ble klart at store deler av toppledelsen hadde fått sparken. Flere tusen ansatte i større og mindre roller har senere forlatt selskapet i «kostnadsbesparelsens navn».
Før helgen skrev flere medier, deriblant Semafor og Financial Times, at Musk er på ny pengejakt. I forbindelse med oppkjøpet ble det nemlig tatt opp nye lån på rundt 13 milliarder dollar, på toppen av en kapitalinnsprøytning på om lag syv milliarder dollar.
De nye lånene har årlige rentebetalinger på rundt én milliard dollar, eller om lag ti milliarder norske kroner.
Blant annet skal det gå ut på at potensielle investorer vil bli tilbudt å kjøpe nye aksjer til en pris på 54,2 dollar. Det er den samme prisen Musk betalte da han tok selskapet av børs og noe som verdsetter Twitter til 44 milliarder dollar.
Det ble ikke nevnt noe om nøyaktig hvor mye i friske penger Musk håper å få inn i finansieringsrunden, men planen er å fullføre kapitalinnhentingen innen slutten av året.
Twitter bokførte i 2021 et tap på rundt 221 millioner dollar, og Musk har ikke vært snau med å poengtere ofte hvor viktig det er for selskapet å redusere utgiftsbasen.
Samtidig har flere annonsører trukket seg siden Musk tok over, og blant annet vist til milliardærens tilnærming til innholdsmoderasjon på plattformen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.