Emergy, det kriserammede vindkraftselskapet der Kjell Inge Røkke og Trond Mohn er store eiere og långivere, kom mandag morgen med en oppdatering om den pågående refinansieringen:

Emergy, inkludert datterselskaper, har totalt 1,7 milliarder kroner i obligasjonsgjeld som forfalt 21. november. Mandag morgen har långiverne i tre av lånene sagt ja til å skyve forfall til 10. desember.

Men Emergy var avhengig av at långiverne i det fjerde lånet også sier ja til forlengelse. Fristen gikk ut klokken 16.00 mandag. Dette lånet er på 760 millioner kroner.

En time etter fristen, klokken 17.00 mandag, var det ennå ikke kommet noen melding fra selskapet. Men like før klokken 18 kom meldingen om at også långiverne her sa ja.

Dermed har Emergy fått pusterom i tre uker.

Tidligere denne måneden trakk Emma Collins seg som sjef for Emergy. Hun ble ny sjef i sommer og satt dermed bare fem måneder i stillingen.

Senere har også ett styremedlem trukket seg.

Røkke ville kjøpe

Sommeren 2020 fikk Emergy, som da het NBT, oppmerksomhet i forbindelse med at Aker, Kjell Inge Røkkes børsnoterte selskap, ville kjøpe selskapet for tre milliarder kroner.

Men på nyåret 2021 trakk Aker seg fra avtalen. Hva som gjorde at Aker trakk seg fra kjøpet er ikke kjent.

Siden har både Aker og Røkke gitt kortsiktige lån til Emergy på over 300 millioner kroner, som også er forlenget flere ganger. Nå er lånene forlenget til 2026.

- Vi er i konstruktiv dialog med selskapet om lånene som er gitt av Aker og vår hovedeier TRG, skriver Atle Kigen, kommunikasjonsdirektør i Aker, i en epost. Han henviser spørsmål om refinanseringen i Emergy, til selskapet.

Aker var tidlig inne som aksjonær i Emergy og også Røkke privat har en liten aksjepost.

Men vindmøllepark-etablering i Pakistan og Kina viste seg å være vanskeligere enn antatt. I dag er det to vindparker Emergy jobber med å finansiere – én i Ukraina og én i Serbia.

Flere kjente fjes

Foruten Røkke, er tidligere Block Watne-sjef og eier Lars Nilsen stor aksjonær. Det er også Trond Mohn, gjennom sine selskaper Metava og Frogner Boligutvikling. Mohn er kjent for å gi store gaver til veldedige formål. En meglerkonto i Arctic Securities står med 25 prosent av aksjene. Dette er aksjer som dels holdes på termin for kunder og aksjer Arctic selv eier.

Arctic er også Emergys finansielle rådgiver og jobber med å skaffe kapital til selskapet. JP Morgan har også vært involvert i finansieringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.