Sent torsdag kveld publiserte inkassoselskapet Axactor en børsmelding der det står at administrerende direktør Endre Rangnes er«Løslatt fra sine forpliktelser», og går av med umiddelbar virkning.

Utover det står det ingenting om omstendighetene, men overfor DN er han tydelig: Han fikk sparken.

– Jeg tar dette til etterretning. Fremgangsmåte og grunnlaget tar jeg sterkt avstand fra. Fire av seks medlemmer i det nye styret er valgt av én aksjonær og på 24 timer bestemte de at jeg skulle gå av, sier ekssjef Rangnes.

– Hvem er aksjonæren?

– John Fredriksen. Det er det ingen tvil om.

Investor John Fredriksen er største aksjonær i Axactor, og eier 31,95 prosent av aksjene gjennom selskapet Geveran.

– Det må du spørre styret om

Når DN spør om hvorfor han måtte gå, svarer Rangnes følgende:

– Det må du spørre styret om.

Styreleder Glen Ole Rødland ønsker ikke å svare.

– Jeg kommenterer ikke personalsaker, sier han til DN.

Hittil i år har inkassoselskapet falt 63 prosent på Oslo Børs. Hovedindeksen har til sammenligning falt 23,5 prosent i samme periode.

Rangnes mener den negative kursutviklingen til Axactor-aksjen ikke kan ses på som årsaken til avskjeden, og mener en sammenlignbar nedgang kan ses i hele bransjen.

– Du må bare se på hvordan andre selskaper gjør det, sier han.

Koronarammet

I en børsmelding sendt ut forrige uke beskrev selskapet hvordan det var rammet av koronakrisen i samtlige seks land det opererer i. Disse inkluderer Italia og Spania, som er blant de hardest rammede landene i Europa. Italia og Spania står for henholdsvis 5 og 45 prosent av selskapets omsetning, fremgår det av meldingen.

John Fredriksen startet karrieren 16 år gammel som bud i et skipsmeglerselskap. I dag (2019) har han en antatt formue på 113 milliarder kroner
Dette er karrieren til John Fredriksen.
01:45
Publisert:

«I det hele ser Axactor en betydelig svikt i omsetningen i første kvartal, og et ytterligere fall i inntjeningen i andre kvartal. De totale effektene er fortsatt for tidlig å tallfeste» skriver selskapet.

Rangnes totale kompensasjon som administrerende direktør kom i 2019 på 1,2 millioner euro.

Finansdirektør Johnny Tsolis vil fungere som administrerende direktør inntil Rangnes' endelige arvtager er på plass. Han har ikke besvart DNs henvendelser torsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.