Analytiker Simen Mortensen i DNB Markets kom tirsdag kveld med en oppdatering der han oppgraderte Entra fra hold til kjøp.

Det skjer etter at det samme kveld ble kjent at det svenske eiendomsselskapet Balder har kjøpt seg opp til en eierandel i Entra på 33,67 prosent.

Ved kjøp av mer enn én tredjedel av stemmene i et selskap notert på Oslo Børs, utløses en tilbudsplikt. Dette innebærer at kjøperen er pliktig til å gi de gjenværende aksjonærene i selskapet et tilbud om å kjøpe deres aksjer.

Det pliktige budet fra Balder må være på minst 202,5 kroner per aksje, som er den høyeste kursen det har betalt for Entra-aksjer de seneste seks månedene, justert for utbyttet betalt i oktober 2021. Et bud på 202,5 kroner aksjen vil verdsette Entra til nær 36,86 milliarder kroner.

I børsmeldingen fra Balder tirsdag fremgår det at det fortsatt foretrekker at Entra skal være notert på Oslo Børs, men at det samtidig er ønsket å øke eierandelen.

Tror ikke på aksept

Tidligere i høst ble det kjent at det svenske eiendomsselskapet Castellum har kjøpt Folketrygdfondets aksjer i Entra. Castellum eier nå 31,64 prosent av aksjene i Entra.

Det er dermed de to svenske eiendomsselskapene Castellum og Balder som er de to klart største aksjonærene i Entra.

For at Balder skal øke sin eierandel og eventuelt ta en majoritetsposisjon i Entra er de avhengig av at Castellum godtar et bud på 202,5 kroner per aksje.

Simen Mortensen i DNB Markets tror at det er lite sannsynlig at Castellum vil akseptere et slikt bud fra Balder ettersom selskapet tidligere har kjøpt Entra-aksjer for en høyere pris.

– Snittprisen til Castellum har vært høyere enn det tilbudet til Balder er på nå, derfor så tror vi ikke at budet fra Balder vil bli akseptert, sier han.

Jekker opp kursmålet

I samme analyse hever Mortensen kursmålet på Entra fra tidligere 185 til 220 kroner per aksje.

Mortensen tror at det kan komme et motbud fra Castellum ettersom de tidligere har vært villige til å gi mer for aksjen. Ifølge analysen fra DNB Markets har Castellum kjøpt Entra-aksjer for omtrent 221 kroner så sent som i slutten av august.

– Vi ser potensielt at det kan komme et motbud fra Castellum. Da må de komme med et bud som er over minst 218,5 kroner per aksje som høyeste summen de har betalt for Entra aksjer siste halvåret, justert for utbytte, sier han.

Svensk budkrig

Det har tidligere vært en intens budkrig mellom Castellum og et annet svensk eiendomsselskapet, SBB.

I november i fjor la SBB først inn et bud på 165 kroner per aksje. Deretter kastet Castellum seg på i kampen og bød 170,86 kroner per aksje. SBB endte til slutt med å trekke november-budet.

SBB valgte i juni å kaste sine resterende aksjer i det norske eiendomsselskapet. 14. juni kom meldingen om at SBB hadde solgt alle sine Entra-aksjer til nettopp Castellum.

Den svenske budkrigen om det norske eiendomsselskapet står derfor nå mellom Balder og Castellum.

Siden november i fjor har Entra-aksjen steget over 65 prosent.

Etter nyheten om at Balder har kjøpt seg videre opp Entra har kursen gjort et nytt bykst og er opp over 10 prosent onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.