Det blir budkamp mellom to svenske giganter for å sikre seg eiendomsselskapet Entra. I en børsmelding torsdag morgen varsler Castellum et bud på 170,86 kroner per aksje. Det er 5,86 kroner mer enn budet fra konkurrenten Sämhallsbyggnadsbolaget i Norden (SBB).

Castellum har allerede inngått en avtale med Nærings- og fiskeridepartementet om å kjøpe statens 15 millioner aksjer i selskapet. Dermed har Castellum sikret seg 8,24 prosent av eierandelen av Entra.

– Jeg er overbevist om at en sammenslåing mellom Castellum og Entra vil skape et unikt selskap – Nordens ledende børsnoterte aktør på eiendomsmarkedet med kraft og kapasitet til å være bransjeledende på mange områder, sier administrerende direktør Henrik Saxborn i en børsmelding.

Én time etter motbudet fra Castellum, slår administrerende direktør Ilija Batljan i SBB tilbake.

– Vårt bud er det beste. Vi tilbyr mer cash og oppgjør i aksjer som har en bedre utvikling enn Castellums de siste to årene, sier han til DN.

Ilija Batljan er administrerende direktør i Sämhallsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) som kjemper om Entra.
Ilija Batljan er administrerende direktør i Sämhallsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) som kjemper om Entra. (Foto: FREDRIK SANDBERG / TT)

Verdsettes til 31 milliarder kroner

Castellums bud består av en kombinasjon av kontanter og nyutstedte aksjer i Castellum, som er notert på Stockholmsbørsen. Aksjeeiere i Entra kan få 13 nye aksjer i Castellum for hver tyvende aksje de eier fra før. I tillegg får de 25,68 kroner per aksje. Budet fra Castellum verdsetter selskapet til over 31 milliarder kroner

Det sammenlagte vederlaget vil bli 109 millioner nye aksjer i Castellum og opp til 4,3 milliarder kroner i kontanter.

Kampen om Entra startet onsdag, da SBB la inn bud på Entra. Det innebar at aksjonærene får 115,5 kroner per aksje i cash og 49,5 kroner i nye SBB b-aksjer. Det verdsatte Entra til rundt 30 milliarder kroner.

Rett etter budet gjorde styret i Entra det klart at de ikke ville anbefale budet på 30 milliarder kroner til aksjonærene. De opplyste også at de hadde mottatt et ikke-bindende bud fra et annet selskap.

Onsdag morgen bekreftet Castellum at de hadde vært i dialog med Entra om en potensiell sammenslåing av selskapene, men at diskusjonene ikke hadde resultert i en avtale og derfor var avsluttet. Nå har selskapet snudd.

Entra stiger rundt fire prosent til over 175 kroner per aksje etter budet fra Castellum. Sluttkursen tirsdag, dagen før SBBs første bud, var på 143,7 kroner per aksje.

Etter Castellums bud varsler styret i Entra at de vil vurdere budet sammen, og senere komme tilbake med en melding.

«Veldig fornøyd»

Entra er notert på Oslo Børs og eier en rekke av Norges mest kjente næringseiendommer, som for eksempel Postgirobygget, Nasjonalbiblioteket og Media City i Bergen.

Tidligere var det statlig eid, men nå selger altså staten seg ut. De får 169 kroner per aksje, noe som tilsvarer 2,5 milliarder kroner. I motsetning til Castellums bud til resten av aksjonærene, har staten fått hele oppgjøret i kontanter.

– Regjeringen har lenge vært tydelig på at staten ikke er en langsiktig eier av Entra. Aksjen har hatt en god verdiutvikling siden børsnoteringen i 2014, og jeg er veldig fornøyd med salget, sier næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

Det er også avtalt en justeringsmekanisme som sikrer at staten mottar samme pris som øvrige Entra-aksjonærer hvis Castellum fremsetter et pliktig bud på alle aksjene i Entra. Det kan gi dem et tilleggsvederlag på aksjene.

Budet fra Castellum innebærer at selskapene blir sammenslått. Det skal også søkes om sekundærnotering på Oslo Børs for Castellums aksjer.

– Et sammenslått selskap vil være det ledende nordiske eiendomsselskapet, så dette virker både industrielt og finansielt riktig, sier Nybø.

Castellum ble etablert i 1993 og er at av Sveriges største selskap for næringseiendom. På Stockholmsbørsen er selskapet verdsatt til 57 milliarder svenske kroner. Den største eieren i selskapet er den svenske eiendomsmilliardæren Rutger Arnhult (53).

Kjemper mot tidligere politiker

Castellums svenske konkurrent SBB ble startet av den tidligere toppolitikeren Ilija Batljan for Socialdemokraterna i 2016. Siden har selskapet vokst i en ekstrem fart.

– Når det gjelder et så bra selskap, finnes det alltid dem som forsøker å fiske. Vi mener fortsatt at vårt bud er det mest attraktive. De får både en del i cash, men de får også være med på en langsiktig reise. Det er en vinn-vinn-situasjon, sa Batljan til DN onsdag da det ble kjent at en annen aktør var interessert i Entra. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.