Investorinteressen rundt børsnoteringen av det svenske oppkjøpsfondet EQT var ti ganger større enn antall tilbudte aksjer. Prisen ble også deretter.

Før EQT ble notert på Stockholmsbørsen i morgentimene tirsdag var det til en børsintroduksjonskurs på 67 svenske kroner per aksje, tilvarende en markedsverdi på 60 milliarder norske kroner.

Dermed traff tilretteleggerne godt med det på forhånd indikerte intervallet på 62–68 svenske kroner.

Rakettstart

Den ekstreme forhåndsinteressen gjør imidlertid at aksjen skyter til værs på Stockholmsbørsen, der aksjen handles til nivåer rundt 84 kroner tirsdag morgen.

To som har all grunn til å juble er de norske partnerne Christian Sinding og Anders Misund, som eide henholdsvis nær fire og to prosent av EQT før notering. Børsintroduksjonskursen priste andelene deres til rundt 2,4 og 1,2 milliarder kroner, respektivt.

Sinding opplyser til Dagens Industri at alle partnerne samlet selger seg ned cirka ti prosent. Ifølge avisen har Sinding nå 31 millioner aksjer, som basert på dagens kurser på 84 svenske kroner, gir en verdi på 2,6 milliarder svenske kroner, rundt 2,4 milliarder kroner.

Et salg av 2,5 millioner aksjer i forbindelse med noteringen, innbrakte ham rundt 156 millioner kroner.

– Både Investor og alle partnerne selger ti prosent, vi beholder 90 prosent av aksjene. Det synes vi er spennende og vi er interesserte i å være med denne reisen i lang tid, sier Sinding.

Styrker balansen

EQT tilføres 5,8 milliarder svenske kroner før noteringskostnader, gjennom kapitalutvidelsen i forbindelse med noteringen.

Sinding, som er administrerende direktør og managing partner i EQT, påpeker at dagen i dag markerer et nytt kapittel for selskapet.

– I tråd med EQTs mantra om at «alt kan alltid forbedres» kommer den styrkede balansen som noteringen innebærer til å gjøre det mulig for oss å fortsette og investere i EQTs plattform og støtte vår langsiktige vekst, sier Sinding i dagens melding.

– Kjøper alltid dyrt

I et web-intervju med Dagens Industri legger han til at det er første gang EQT har egen balanse.

– EQT har ikke hatt sin egen balanseføring tidligere. Vi har fått støtte fra våre partnere og fra investorer til å vokse EQT. Vi har mye kapital i fondene, men ikke i EQT som selskap. Så nå får vi inn kapital til balansen og kan investere i vår egen vekst, sier Sinding.

Her hjemme er EQT mest kjent for investeringen i XXL, en stor suksess for oppkjøpsfondet, salget av Plantasjen og av oljeterminalen på Mongstad, med flere. I dag er EQT inne i norske selskaper som web-læringsplattformen It's Learning og værdataselskapet Storm Geo.

EQT investerer «tematisk», i langsiktige trender, i virksomheter som ikke er så konjunkturutsatte, påpeker finanstoppen. Investeringshorisonten er normalt fire-fem år.

– Hvis du spør våre konkurrenter så sier de at EQT kjøper alltid dyrt. Men vi mener at det som er dyrt ofte er bra. Vi sier at gode selskaper er bedre enn man tror, og dårlige selskaper er ofte verre. Så vi kjøper heller noe som er dyrt og bra, og gjør det bedre, sier Sinding til Dagens Industri.

Massiv aksjonærmasse

Noteringen av EQT er den største på Stockholmsbørsen siden Telia gikk på børs i 2000.

Gjennom noteringen får EQT rundt 40.000 nye aksjonærer, herunder både svenske og internasjonale institusjonelle investorer samt svenske privatinvestorer, fremgår det av en melding tirsdag.

– Gjennom noteringsprosessen har vi møtt investorer fra hele verden og vi er stolte av å ønske velkommen en sterk investorbase som kommer til støtte EQTs vekstagenda når vi nå blir et notert selskap, sier styreleder Conni Jonsson i EQT.

EQT har tidligere kommunisert en ambisjon om et utbytte per aksje på 2,25 svenske kroner for i 2020, tilsvarende en direkteavkastning på tre prosent, ifølge Dagens Industri. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.