– Dette er Finansinspektionens foreløpige vurdering, og vi venter med å kommentere til prosessen er ferdig. Vi anser fortsatt at EQT har håndtert informasjonsflyten korrekt og samarbeider videre med Finansinspektionen, og gir dem de opplysninger de trenger for sin granskning, sier Rickard Buch, kommunikasjonsdirektør i EQT, i en melding til Dagens Næringsliv.
Det var i september at en rekke partnere og ansatte i det svenske oppkjøpsfondet EQT solgte aksjer for 25 milliarder kroner. Toppsjef, den Sveits-bosatte nordmannen Christian Sinding, solgte aksjer for mer enn én milliard kroner.
EQT-sjef Christian Sinding selger aksjer for over én mrd.Det gikk ikke lenge før det begynte å storme rundt storsalget fra EQT-toppene. Finans- og pensjonsselskapet Skandia var blant de mest kritiske, og beskrev aksjesalget som «et systematisk troverdighetsproblem for markedet».
Dagens Næringsliv lyktes mandag ikke å få en kommentar fra Skandia.
Den svenske avisen Dagens Industri skrev at EQT endret reglene knyttet til hvor lenge partnerne i selskapet måtte sitte på aksjene. Da selskapet ble børsnotert for to år siden, het det nemlig at partnerne måtte sitte med aksjene i tre år. Kort tid etter ble det satt i gang en granskning av salget.
Mandag skriver Dagens Industri at Finansinspektionen, tilsvarende Finanstilsynet i Norge, har kommet med en foreløpig vurdering. Der slås det fast at EQT brøt reglene da det lot nåværende og tidligere partnere selge aksjer for flere titall milliarder kroner.
Skal ha ventet for lenge
Ifølge Dagens Industri har tilsynet foreløpig konkludert med at oppkjøpsfondet ventet for lenge med å melde ifra til markedet om at bindingsavtalene var endret for å muliggjøre salget.
Dagens Industri har tidligere skrevet at EQT ga sine banker oppdrag om å sondere interessen for å kjøpe innsideres aksjer allerede 16. august. Oppkjøpsfondselskapet bestemte seg allerede da for å vente med å opplyse om det.
31. august bestemte EQT-styret at selskapets sentrale partnere og sjefer kunne selge seg ned tidligere. Først etter børsslutt en uke senere, 7. september, meldte EQT fra til markedet.
Finansinspektionen (FI) skriver ifølge DI at det er deres foreløpige vurdering at EQT, ved ikke å offentliggjøre innsideinformasjonen 31. august, har brutt EUs verdipapirhandelsregler.
Rotet med innsidelister
Tilsynet har også foreløpig konkludert med at innsidelisten som EQT førte, rett og slett ikke holdt mål, skriver avisen. Den skal ha inneholdt opplysninger om at 152 personer har fått kjenne til innsideinformasjonen før den ble offentliggjort.
«Innsidelisten som er utarbeidet av selskapet omfatter et stort antall personer, og mangler i visse tilfeller obligatoriske opplysninger som gjelder navn, personnummer, telefonnummer, personnummer, og årsaken til at personen er oppført på innsidelisten», skriver FI, ifølge Dagens Industri.
DN har foreløpig ikke fått en kommentar fra EQT-toppsjef Christian Sinding. Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med EQTs Norden-sjef – norske Anders Misund.
Christian Sinding og EQTs styreleder Conni Johnsson slo i starten av oktober tilbake mot granskningen i et brev til oppkjøpsfondets kunder.
«Vårt syn er at vi har gjort alt korrekt», skrev de blant annet i brevet, og viste til at EQT hele veien har fått råd fra ledende advokater, og fastholdt at transaksjonen var gjennomført i tråd med europeiske bransjestandarder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.