– Vi er midt i den prosessen der vi vurderer hva som er best for oss. Da tenker vi på hvordan EQT skal se ut om 10-20-30 år. Denne prosessen er vi nok ikke ferdig med før etter sommeren, sier Sinding til DN.

Han tok over som konsernsjef i EQT i januar, etter å ha jobbet som sjef for selskapets equity-avdeling siden 2011 og har vært i fondet siden 1998.

EQT er verdens syvende største oppkjøpsfond, ifølge nettsiden Private Equity International. Det ble etablert i Sverige i 1994, men har vokst seg langt ut av Sverige og Norden. I dag har EQT hovedbase i Stockholm, mens en del av ledelsen sitter i Zürich i Sveits, der Sinding bor med sin familie.

Han har vært med på en voldsom vekst for EQT – som har doblet seg i størrelse de siste fem årene. Ifølge Financial Times forvalter EQT verdier for 40 milliarder euro, det vil si nærmere 400 milliarder kroner.

FT: Heller mot notering

I et ferskt intervju med Financial Times (FT) åpnet Sinding litt opp om planene han har lagt for fremtiden. Selskapet hyret i fjor banker for å finne ut hvordan EQT kan vokse enda mer i tiden som kommer.

– Det viktigste for meg er at vi beholder det som er unikt for EQT, sier Christian Sinding.
– Det viktigste for meg er at vi beholder det som er unikt for EQT, sier Christian Sinding. (Foto: Hampus Lundgren)

Siden har selskapet begynt å snakke med investorer som Dyal Capital, Goldman Sachs' Petershill og andre, for å diskutere et mulig strategisk salg av en eierandel, men FT skriver at selskapet «heller mot en notering».

Sinding sier at prosessen har ført til to muligheter: Enten å finne internasjonale aktører som ønsker å ta en eierandel i det private markedet – som institusjonelle investorer eller familieselskaper – eller en børsnotering.

– Vi ønsker å fremtidssikre EQT og har endt opp med disse to alternativene. Vi ønsker å bygge vår egen balanse og fortsette å utvikle virksomheten vår gjennom å investere i innovasjon og geografisk ekspansjon, sier oppkjøpstoppen, som understreker at en beslutning ikke er tatt.

I Financial Times-intervjuet kommer en ikke-navngitt oppkjøpstopp med skeptiske kommentarer om den mulig børsnoteringen.

– Altså, som i alle bransjer er selskapene ganske forskjellige. Vi tror på strategien vi har og vekstmulighetene vi har gjør at vi kan klare oss godt – både på børs og ikke på børs. Det viktigste for meg er at vi beholder det som er unikt for EQT, sier Sinding.

Han opplyser om at EQT nå jobber med en omstrukturering for å forenkle selskapets eierstruktur. Morselskapet er svenske EQT ab, der 23 prosent eies av Investor ab, som har koblinger til Wallenberg-familien, og resten eies av EQT Partners.

Fem aktive investeringer i Norge

Et oppkjøpsfond kjøper opp selskaper det mener har potensial for vekst, og deretter effektiviserer og internasjonaliserer dem før eierandelen selges videre, vanligvis etter fem til syv år.

EQT har tjent gode penger på å kjøpe opp XXL og Plantasjen, for så å selge seg ned etter noen år. I Norge er EQT nå inne med eierandeler i undervisningsplattformen Itslearning, værselskapet StormGeo, brønnselskapet Altus Intervention, robotlagerselskapet AutoStore og teknologiselskapet Global Connect.

Sinding snakker om at EQT kommer fra Wallenberg-sfæren og at det ligger en kultur med nordiske verdier og et ønske om å være en positiv spiller i markedet i bunn for alt EQT gjør.

– Vi skal være litt annerledes enn andre og hvilken vei vi tar, handler om hva som er best for oss. Vårt mål er å ha store ører og liten munn og være hyggelige og omgjengelige med både motpart og medpart. Vi prøver å være enkle å ha med å gjøre, sier den relativt ferske toppsjefen.

«Baby-faced assassin»

Sitt første halvår som konsernsjef har Sinding brukt til å gjøre seg kjent med alle deler av organisasjonen.

– Jeg har brukt en klassisk «ny-leder-prosess» med en hundredagersplan der jeg har reist rundt for å møte alle ansatte og de viktigste kundene. Samtidig har vi jobbet med vår strategi, og det har i tillegg vært et aktivt år både i bransjen og for EQT – med mye «dealer». Businessen har gått bra, så jeg har brukt mye av tiden min på menneskesiden. EQT eier hverken fabrikker eller patenter, og har egentlig ikke noe annet enn kapital å forvalte. Det trenger vi unike mennesker for å få til, og det er det vi har, sier Sinding.

Financial Times skriver i artikkelen at Sinding kalles for «the baby-faced assassin», et kallenavn han i så fall deler med Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær.

– Jeg har faktisk ikke truffet ham. Jeg får vel kanskje høre om han vil ta en kaffe neste gang jeg er i London, ler Sinding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.