Det var like før jul ifjor at det svenske oppkjøpsfondet EQT kom med bud på det Brønnøysund-baserte transportselskapet Torghatten. Torghatten er blant annet største eier i flyselskapet Widerøe, Norgesbuss og en rekke fergelinjer. Konsernet har en årlig omsetning på rundt 10 milliarder kroner og rundt 7000 ansatte.

Nå er det klart at det statlige Stavanger-baserte klimafondet Nysnø blir medinvestor med EQT i Torghatten. Rundt 180 millioner kroner er investeringen fra Nysnø.

- Vi pleier stort sett å investere i ny teknologi. Torghatten er en investering i et transportselskap som tar i bruk ny teknologi. Selskapet skal ta i bruk verdens største elektriske ferje, satser på elektriske busser og autonome transportløsninger. Det er enormt viktig at vi i Norge skal bli gode på grønne løsninger for transportsektoren. Slik er denne investeringen midt i blinken for vårt klimamandat, sier Nysnø-sjef Siri Kalvig.

Hun mener Torghatten-investeringen også vil redusere risikoen i porteføljen.

- Det er en annen risikoprofil på denne investeringen. I våre andre investeringer er det stor teknologirisiko. Torghatten vil ha en annen og lavere risikoprofil, sier Kalvig.

2,4 milliarder til klimainvesteringer

Det statlige klimafondet fikk løfte om 700 millioner kroner i ny kapital i høstens statsbudsjett. Det gjør at fondet nå har en forvaltningskapital på 2,4 milliarder kroner.

EQT har allerede fått aksept fra over 90 prosent av Torghattens aksjonærer i kjølvannet av oppkjøpsbudet. EQT vil skille ut WF Holding (som eier 66 prosent av Widerøe) og dele ut aksjene ut til Torghatten-aksjonærene. Disse verdsettes til 17 kroner stykket, noe som gir en total verdsettelse på Torghatten på 8,58 milliarder eller 192 kroner aksjen.

– EQT Infrastructure ser frem til å samarbeide med Nysnø i videreføringen av Torghattens tydelige miljøprofil og ambisiøse bærekraftstrategi. Vi mener Torghatten kan være en klimaspydspiss på lav- og nullutslippsløsninger innenfor ferje- og busstransport, sier Daniel Pérez, partner i EQT Partners og investeringsrådgiver for EQT Infrastructure i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.