EQT er verdens syvende største oppkjøpsfond, og det ble startet av den svenske Wallenberg-familien i Stockholm i 1994. Siden har det vokst sakte, men sikkert, både langt utenfor Sveriges grenser og i antall milliarder kroner det forvalter. EQT forvalter i dag svimlende 485 milliarder kroner (50 milliarder euro). Det kontrollerer selskaper som årlig omsetter for 184 milliarder kroner (19 milliarder euro) og har hele 110.000 ansatte.

– Min jobb blir å passe på at alt henger sammen, sier nordmannen Christian Otto Sinding (46) som nå blir toppsjef i EQT.

Tre temaer han investerer i

Oslo-mannen studerte i Virginia, USA og begynte allerede i 1998 å jobbe i oppkjøpsbransjen, såkalt Private Equity. Det var en periode da bransjen var langt mindre fremtredende enn den er i dag. Oppkjøpsfond kjøper operative selskaper, prøver å effektivisere og internasjonalisere dem og selger så selskapet videre etter normalt fem til syv år. I Norge har EQT tjent stort på å videreutvikle selskaper som Plantasjen og XXL for så å selge seg ned.

– Nå har vi utviklet oss til å bli tematiske. Vi har valgt oss ut tre langsiktige temaer vi investerer i. Det er helse, tjenestenæring og teknologi-relatert, sier Sinding.

– Det har gjort at vi er blitt enda bedre til å velge gode og vinnende investeringer, legger han til.

Han trekker frem to trender som EQT vil satse særlig mot.

– Digitalisering. Der er det enormt som foregår både når det gjelder nye selskaper og å endre de selskapene vi allerede eier. Helse er en annen megatrend. Livsstilstrender og mer personalhelse er raskt voksende, sier Sinding.

«Menneskenes utvikling, ikke økonomiens»

Han kaller det «secular trends», altså sekulære trender som ikke er sykliske eller sesong-relaterte.

– Vi prøver å finne trender som ikke er avhengig av hvordan økonomien utvikler seg, men heller er avhengig av hvordan menneskeheten utvikler seg og så støtter vi trendene med investeringer, sier Sinding.

– Hvordan ser du på olje- og oljeservice som investeringsobjekt?

– Vi har ikke gjort noen investeringer i oljebransjen. Men gjennom vårt infrastruktur-fond investerte vi i Tampnet som leverte bredbåndsløsninger til oljeplattformer, sier Sinding.

– Vi gjør ikke direkte investeringer i olje og gass, men vi investerer gjerne rundt bransjen, legger han til.

Han trekker frem to grunner til at det ikke investerer i olje- og gass.

– Syklikaliteten i bransjen og bærekraft-aspektet som vi tar veldig seriøst i EQT, sier Sinding.

«Betydelig del blir investert i Norge»

Selv om EQT ikke har vært store i Norges viktigste bransje så er Norge et viktig marked for dem. Det har 15 ansatte i Norge som er ledet av nordmann og partner Anders Misund.

– En betydelig del av vår kapital kommer til å bli investert i Norge. Norge representerer i dag mellom fem og ti prosent av vår virksomhet og det tror jeg kommer til å vokse, sier Sinding.

Det er ikke første gang Sinding stiger i gradene i EQT. Han har ledet EQTs egenkapital-avdeling, såkalt Equity, siden 2011. Det er firmaets desidert største avdeling. Begge gangene har han tatt over rollen til svenske Thomas von Koch, som nå skal fortsette å noen av EQTs mindre fond og avdelinger.

– Jeg traff Christian i New York I 1998 da han kom inn som «the real stuff». Han er enormt kreativ, en «why not»-person, ikke en «yes, but»-person, sier von Koch.

Svensken har norsk mormor og var den som åpnet og ledet EQTs først Oslo-kontor.

– I EQT må man være en «why not»-person for vi er på en lang reise til å bli størst i verden, og vi skal være det mest ansette fondet i verden, sier von Koch.

«Hardt-arbeidende lutheranere»

Han mener det er den nordiske mentaliteten som er mye av forklaringen på EQTs vekst og suksess.

– Norge, Sverige, Finland, Danmark, det er vårt blod, vår arv og vårt dna. Vi kommer aldri til å forlate Norge. Christian er en klok nordbo som kommer fra Norge, akkurat som jeg er en klok nordbo som kommer fra Sverige. For oss finnes det ingen flagg eller grense mellom Norge, Sverige, Finland og Danmark, sier von Koch.

Han mener både nordiske fond og ansatte skiller seg ut fra sine konkurrenter i eksempelvis USA og Europa.

– Vi er hardtarbeidende lutheranere. Vi forsøker å holde våre hoder nede og være ydmyke. Vi vet alle hva som skjer med folk som skryter og ikke er ydmyke. Man skal ikke tro at man er noe man ikke er. Vi arbeider hardt i lag, det er vår styrke i Norden, sier von Koch.

«Kan bli størst i verden»

Sinding flyttet til Zürich, Sveits i 2013 og utvandret fra Norge i august 2014. Han skal bli boende i Zürich med sin amerikanske kone og barn. Sinding forteller at det er enormt med kapital som går inn i oppkjøpsbransjen globalt og mener det er to typer fond som kommer til å vokse fremover.

– Det er de store globale fondene som Blackstone, Advent, Apollo, TPG og oss selv som har hatt sterk avkastning og kan håndtere store investeringer fra hele verden. Og så er nisje-spillerne som spesialiserer seg innen konkrete sektorer. Alle de andre fondene faller litt mellom to stoler, sier Sinding.

De siste fem årene har EQT doblet seg i størrelse.

– Vi kan bli største i verden fordi vi har en unik firma-kultur. Vi skaper ikke verdier i porteføljeselskapene våre ved kostnadskutt, vi skaper det ved marginforbedring og vekst, sier Sinding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: Julefylla har skylda
DNs politiske julekalender | Luke 3: Da George Washington vant juleslaget i Trenton
01:33
Publisert: