Styret i Equinor har besluttet å stanse nye investeringer i Russland, og å starte prosessen med å gå ut av eksisterende fellesforetak i Russland. Det går frem av en børsmelding sendt ut natt til mandag.

– Vi er dypt urolig over invasjonen av Ukraina. Den representerer et forferdelig tilbakeslag for verden, og våre tanker går til alle dem som lider som følge av det militære angrepet, sier Anders Opedal, konsernsjef i Equinor, i meldingen.

– Situasjonen er svært vanskelig, og vår posisjon er uholdbar. Vi vil nå stanse nye investeringer i vår Russiske virksomhet, og vi starter planleggingen for å tre ut av våre «Joint Ventures» på en måte som er i tråd med våre verdier. Vår viktigste prioritet i denne vanskelige tiden er sikkerheten for våre medarbeidere, fortsetter Opedal.

Uforstående til kritikken

Når DN mandag morgen spør Equinor om hvordan en uttrekning vil se ut for selskapet, og hvilke konsekvenser dette vil få, er selskapet ordknapt.

– Det er en del ting i denne saken vi ikke kan svare på. Det viktigste er å ta vare på menneskene som jobber for oss på kontoret i Moskva. Det vi har besluttet er å slutte å investere og starte prosessen med å trekke oss ut av operasjoner i Moskva.

Det sier pressetalsmann Ole Morten Aanestad i Equinor, som forteller at det er snakk om 70 personer som jobber på kontoret i Moskva.

– Betyr uttrekningen at disse mister jobben?

– Saken er den at, når vi trekker oss ut har vi ikke behov for den arbeidskraften. Det er åpenbart at det er en dramatisk situasjon og en vanskelig beslutning. Vi har vært i Russland i 30 år, sier Aanestad.

– Equinor har høstet kritikk for å ha brukt langt tid på å ta beslutningen om å trekke seg ut av Russland. Hva tenker du om den kritikken?

– Den kritikken stiller jeg meg uforstående til. Vi har fulgt situasjonen tett, og konkluderte med at det er umulig for oss å videreføre virksomheten vår i landet slik situasjonen er nå, svarer Aanestad.

Må trolig ta milliardtap

Selskapet bekrefter at det ved nyttår hadde regnskapsførte verdier på 1,2 milliarder dollar i Russland, tilsvarende nesten 11 milliarder kroner.

– Vi forventer at beslutningen om å starte uttreden av våre «Joint Ventures» i Russland vil påvirke den bokførte verdien av våre russiske aktiva og føre til nedskrivninger, skriver Equinor i meldingen natt til søndag. Det betyr at selskapet regner med å ta milliardtap på sine russiske investeringer.

Dramaet har dratt seg til rundt oljeselskapenes investeringer i Russland i helgen, etter hvert som Vladimir Putin og Russland har fortsatt det voldsomme angrepet på Ukraina. Det er ikke kjent hvordan Equinor-styret har engasjert seg – men selskapet tok åpenbart en beslutning sent i helgen om hvordan de skal gå frem videre.

BP kuttet bånd

Equinor har vært i Russland i mer enn 30 år, og inngikk en samarbeidsavtale med Rosneft i 2012. Den gang var daværende Statoil-sjef Helge Lund på flere besøk i Moskva for å undertegne storslåtte samarbeidsavtaler med den russiske oljegiganten.

Selskapet er 40 prosent eid av den russiske stat, og ledes av Igor Setsjin, den tidligere visestatsministeren som antas å ha vært innom KGB, og som er en av president Vladimir Putins aller nærmeste. Putin, som da var statsminister, var til stede da Lund undertegnet selve rammeavtalen i mai 2012.

Søndag ettermiddag varslet oljegiganten BP – der nettopp tidligere Statoil-toppsjef Helge Lund er styreleder – at selskapet bryter alle bånd med Rosneft. Senere uttalte Venstres energipolitiske talsmann Ola Elvestuen at han forventet at Equinor på eget initiativ trakk seg ut – samt at regjeringen gikk inn for det samme.

Stjerneanalytikeren John Olaisen i ABG Sundal Collier hudflettet deretter Equinors Russland-satsing:– Kom dere ut, en gang for alle!, sa han til DN.

Da Equinor i desember 2020 kunngjorde sitt nye milliardkjøp i Russland, var det mange analytikere som reagerte med undring. DN kunne blant annet melde at feltet i avtalen hadde høyere karbonavtrykk enn gjennomsnittet i Equinor, i en tid der selskapet var i ferd med å trappe opp sine klimaambisjoner betraktelig.

– Det store bildet for meg, er dette: At de holder på i slike tullball-land, at de ikke lærer! Det er en så liten eksponering for dem, at de gidder! At styret tok en beslutning for to år siden om å gå betydelig dypere inn, det er helt uforståelig, sa Olaisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.