I helgen ble det endelig klart at det er demokratenes Joe Biden som vil ta over Det hvite hus 20. januar neste år. Denne avklaringen tror sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets vil være bra for aksjemarkedene.

– Erfaringen er at det ofte er en god periode etter et valg. Problemet er jo dette med Trumps mangel på å akseptere valgresultatet, men sånn jeg forstår det er det ikke noe hold i påstandene om fusk, og da kommer systemet til å fungere, sier han.

Donald Trump var på golfbanen både lørdag og søndag
Personer rundt Donald Trump ber ham erkjenne valgnederlag.
00:39
Publisert:

Bruce mener Oslo Børs vil påvirkes av hvordan de asiatiske markedene gjør det gjennom natten, og hvordan det står til på førhandelen i USA, men venter at mandagen vil by på oppgang for hovedindeksen på Oslo Børs.

– Litt overraskende

I forkant av valget var det flere som mente at usikkerhet knyttet til utfallet, og en eventuell lang prosess ville slå negativt ut på markedene, men dette viste seg ikke å stemme. I løpet av uken steg den brede S&P 500-indeksen på Wall Street over syv prosent, mens hovedindeksen på Oslo Børs steg med mer enn fire prosent.

– Markedsreaksjonen var jo litt overraskende, og det tok litt lengre tid å komme frem til resultatene enn man hadde ventet. Markedsreaksjonen har vært mer positiv enn man skulle trodd, gitt at det tok såpass lang tid, sier Bruce, og legger til:

– Noe man ofte har sett er at når valget er over, så er det positivt i seg selv, og det er jo det som har skjedd nå. Fremover blir det nok andre faktorer som begynner å bli styrende igjen, som koronaviruset og usikkerhet om økonomien. I USA er det også usikkerhet rundt en ny økonomisk krisepakke, og hvorvidt man kan få gjennom det før Trump går av.

Frykter ikke sterk uro som følge av smitteoppblomstring

Mens valget nå er avgjort, fortsetter koronapandemien å ramme både USA og andre land, og den økonomiske situasjonen er usikker. Både i Norge og Europa for øvrig har det blitt innført en rekke tiltak for å hindre videre spredning av viruset, men Bruce tror ikke nødvendigvis dette vil gjøre utslag på aksjemarkedene i dagene som kommer.

– Jeg tror på mange måter markedet har tatt innover seg at viruset vil ramme økonomisk aktivitet i fjerde kvartal. Hvis tiltakene virker og vi kan se stabiliserende smittetall, kan det bli positivt.

Bruce sier samtidig at det er håp om at en vaksine mot viruset snart vil bli tilgjengelig, og at denne vil bidra til å bedre situasjonen.

Forsiktig med tek-aksjer

– Hvis du hadde en million å investere, hva ville du satt pengene på?

– Jeg ville plassert en god del av midlene i aksjer, jeg har fortsatt tro på at det er et bra sted å være om du har litt lang horisont, svarer Bruce.

På spørsmål om hvilke sektorer han ville sett ekstra på kommer han med en mild advarsel.

– Jeg er litt usikker på teknologiaksjer internasjonalt. Det er en sektor som har tjent på koronapandemien. Det er ikke dårlige utsikter, men de har levert gode inntjeningstall mens de fleste andre næringer har slitt, så kanskje noe av det er priset inn og hentet ut allerede.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.