Fatprisen for nordsjøoljen gjorde et solid byks gjennom helgen, og særlig søndag kveld da nyheten om et mulig importforbud på russisk olje sprakk.

Mandag morgen var oljeprisen tett oppunder 130 dollar fatet, det høyeste nivået siden 2008. Utover dagen har den falt noe tilbake, til 123 dollar fatet.

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets mener mye fortsatt er uklart.

– På kort sikt kan man ikke erstatte russisk olje, og hvis truslene om importforbud blir gjennomført vil det bety store forstyrrelser og høye priser. Samtidig sier amerikanske myndigheter at de vil sørge for at tilbudet og etterspørselen ikke skal bli rammet, så det er litt uklart hva som skal skje, sier han.

Her hjemme har en olje- og energitung Oslo Børs imidlertid stått i kontrast til børsfall rundt om i verden, og nådde i forrige uke en ny toppnotering på 1241,6 poeng. Siden Russland startet invasjonen av Ukraina har hovedindeksen steget nesten halvannen prosent.

På ukens første handelsdag steg hovedindeksen på Oslo Børs rundt 0,3 prosent fra start, men det tok ikke mer enn et kvarters tid før oppgangen snudde trill rundt. En drøy time etter åpning på Børsen faller hovedindeksen rundt 0,6 prosent.

Ved børsslutt er hovedindeksen ned 0,78 prosent.

Samtidig med oljeprishoppet stiger gassprisene mandag til nye høyder. Tidlig mandag ble gasskontraktene i Amsterdam omsatt for 311 euro per megawatt, noe som er ny rekord, og opp over 50 prosent.

Det europeiske aksjemarkedet startet handelsdagen mandag med et kraftig fall, men hentet seg inn igjen mot slutten av dagen. Det er bekymringen over de høye olje- og gassprisene, og muligheten for sanksjoner mot russisk olje, som har ført til børsuro ettersom økt inflasjon vil skade den økonomiske veksten.

Equinor blant børsvinnerne

Oljeselskapene Equinor og Aker BP stiger videre etter helgens kraftige oljeprisoppgang. Det mindre oljeselskapet DNO stiger også markant, og er opp rundt syv prosent, mens oljeserviceselskapet Subsea 7 stiger drøye fem prosent.

Oljeaksjene har denne vinteren vært blant de soleklare vinnerne på Børsen i takt med en tydelig dreining fra vekst til verdi.

Eksempelvis har Equinor og Aker BP steget henholdsvis 30 og 18 prosent på børs så langt i år, mens vekstfavoritter som Nel og Kahoot begge har falt kraftig.

Equinor er den tredje største kursvinneren så langt i år, kun slått av DNO og seismikkselskapet TGS, og passerte nylig 1000 milliarder kroner i markedsverdi på Oslo Børs. Det gjør oljegiganten til Børsens desidert største selskap.

«Store forstyrrelser»

Russland er blant verdens aller største oljeeksportører, og mer enn halvparten av eksporten går til Europa og USA. Russisk olje sto for åtte prosent av total amerikansk oljeimport i fjor, inkludert levering av råolje og uferdig brenselolje. Mer enn en tredjedel av oljeimporten til EU kommer fra Russland.

Energimarkedene er foreløpig blitt skånet for direkte sanksjoner. Flere russiske storbanker og finansielle institusjoner er imidlertid stengt ute fra internasjonale betalingssystemer, noe som allerede har komplisert eller umuliggjort handel med russiske selskaper.

– Dersom Vesten faktisk innfører et importforbud vil det skape store forstyrrelser på kort sikt, men Russland vil fortsatt kunne finne kjøpere i Østen eller andre deler av verden. På lengre sikt vil det også være mulig for Vesten å kunne kjøpe olje fra andre steder, sier Bruce.

Sjefstrategen mener en oljepris på dagens nivåer kun vil forsterke inflasjonsproblemene som har vært mye omtalt så langt i år.

I USA har det eksempelvis de siste dagene blitt meldt om skyhøye drivstoffpriser, ifølge Reuters.

– Det er ingen tvil om at veksten vil bli rammet som følge av de høye energiprisene, og markedet tenker nå i den retningen at sentralbankene vil gå forsiktig frem og føre en mindre stram pengepolitikk. Det prises ikke lenger inn renteøkninger i Europa, sier Bruce.

– Et eventuelt importforbud er det som vil ramme både Russland og Vesten hardest, og det er derfor man har gått ut fra at det var noe man ikke kom til å gjøre. Likevel har det uansett vært forstyrrelser fordi Europa ikke har villet kjøpe russisk olje, selv uten sanksjoner, legger sjefstrategen til.

Fanget i et bjørnemarked

Strateger i Morgan Stanley og Citigroup Inc mener det brygges opp til en perfekt storm i aksjemarkedet, hvor nedsiderisikoen er mest akutt i løpet av de neste seks til åtte ukene, skriver Bloomberg.

– Vi er godt i fanget i grepet til et bjørnemarked som er ufullstendig i både tid og pris, sier Morgan Stanleys strateg, Michael Wilson.

Når finansmarkedene opplever en utbredt og betydelig nedgang, blir de rådende økonomiske forhold referert til som et «bjørnemarked».

Analytikernes estimater for bedrifters fortjeneste har snudd negativ for første gang siden september 2020. Dette kan være en potensiell «game-changer», ifølge Citi-strateg, Jamie Fahy, for det tærer på utsiktene til risikoaktiva:

– Bedrifters inntjeningsresultater vil være «av største betydning» i en tid hvor likviditet blir sugd ut av sentralbanker over hele verden. Vi anbefaler holde seg defensivt orientert ved å ta mindre risiko enn normalt, og satse på selskaper med overlegen operasjonell effektivitet og inntjeningsstabilitet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.