Det norske teknologiselskapet Kezzler har de siste årene hatt en betydelig vekst. På eiersiden sitter en rekke av Norges fremste «family offices»: Watrium as, kontrollert av kontrollert av Anders C.G. Wilhelmsen og hans fire barn, Fekene-familiens Pinnacle og Erik Langakers Vestland Invest.

Kezzler as endte fjoråret med en omsetningsvekst på 48 prosent der det omsatte for cirka 28 millioner kroner i 2019 på konsernnivå En betydelig del av omsetningen kom fra årlige løpende inntekter. Selskapets verdi ble sist satt til 400 millioner kroner.

Nå har selskapet signert en avtale med den tyske kjemi- og legemiddelgiganten Bayer for sin kodemarkeringsteknologi.

– Vi er veldig fornøyd med avtalen, sier daglig leder Christine C. Akselsen.

– Dette er en viktig bekreftelse på at ikke bare har løsningene våre stor verdi for kundene, men de velges også av noen av de største selskapene i verden, sier hun.

Kontrakten går ut på at Kezzler skal bidra til verifisering av frø som brukes i landbruk for å beskytte bønder mot forfalskede frø.

Begynte i 2002

Historien om Kezzler fikk ifølge selskapet sin start da grunnlegger Magnar Løken i 2002 fikk en idé etter å ha lest om et fly som styrtet utenfor Danmark i 1989, der alle livene om bord gikk tapt. Styrten skyldtes forfalskede bolter som kun tålte 60 prosent av hva den originale bolten tålte.

I 2002 startet Løken Kezzler, med ideen om å plassere en unik kode på hvert enkelt produkt, slik at det ble mulig å spore det tilbake til opprinnelsen og dermed bevise ektheten.

I løpet av de neste 18 årene har bransjen blitt en global industri.

– Vi har vært et lite selskap som ble til Formel 1, et lite selskap som ble til en foretrukket leverandør i et stort marked. Det har vi klart, og kontrakten med Bayer sementerer vårt omdømme, sier Erik Langaker, som sitter som styreleder i Kezzler.

Investoren har tjent seg en formue på sin portefølje i Vestland Invest, der han som regel går inn i selskapene som styreleder og arbeider med å bygge langsiktig verdi.

Langsiktighet trengs også i Kezzler: Selskapet har de siste fem årene brent nesten 200 millioner kroner på vekst. I 2019 endte underskuddet på snaut 32 millioner kroner. Tallene inkluderer ikke selskapets datterselskap i utlandet, ettersom disse ikke rapporteres i det norske regnskapet.

– Når andre selskaper ser at Bayer tilbyr produkter med løsninger for sporing og autentisering vil de ønske å kunne tilby det samme.

Investor Erik Langaker i Vestland Invest.
Investor Erik Langaker i Vestland Invest. (Foto: Per Thrana)

Selskapets inntekter kommer fra en lisensavgift som lar kunden få tilgang på kodeproduktene, en implementeringskostnad, samt en volumkomponent der det får betalt for hvor mange koder som kundene har tilgang til.

– Vi har allerede levert sporingsløsninger til Bayer, som de har vært veldig fornøyde med. Så nå skal det skaleres opp, og en vanlig kundeavtale for oss vil mellom fem- og tidoble seg i størrelse fremover, sier Langaker.

Vurderer børsnotering

Langaker trekker frem at kontraktene selskapet inngår, som fornyes fortløpende, kan gi løpende inntekter på mer enn ti millioner kroner i året. Han presiserer at Bayer-kontrakten har et enda større potensial.

– Vi har inntekter fra dag én, og avtaler som dette vil etter få år kunne generere en konstant kontantstrøm i området ti millioner i året, sier investoren.

– Det er klart at på kort sikt gjør Covid-19 det vanskelig å estimere, men når vi får en ny, stor kontrakt tar det gjerne rundt 18–24 måneder før den begynner å gi stabile inntekter på mer enn 10 millioner i året. Så bør vi kanskje klare det tredobbelte av det på en så stor kunde som Bayer på sikt.

Langaker sier interessen rundt selskapet er stor, og at det dermed er naturlig å vurdere børsnotering.

– Vi har sett fremveksten av Merkur Market, og har med bakgrunn i dette hatt dialog om en mulig notering. Det er naturlig at vi gjennomfører en spredningsemisjon enten i forkant av eller i forbindelse med en eventuell notering. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.