Erling Neby, som bygget sin formue på import av Tivoli-radioer til Norge, satt ved inngangen av året på aksjer til en markedsverdi av 243 millioner kroner.

Hans største investering er i meglerhuset ABG Sundal Collier, der han sitter med 4,5 prosent av aksjene. I tillegg har han en stor investering i bildelselskapet Kongsberg Automotive.

Førstnevnte er siden toppen tirsdag den siste uken ned snaut 2,3 prosent, mens Kongsberg Automotive er ned over åtte prosent denne uken, til tross for en positiv ukeslutt fredag.

«Berget det inn»

Neby har syv millioner aksjer i Kongsberg Automotive, som siden inngangen av året er ned nær 33 prosent på Oslo Børs.

Med andre ord har verdien av hans aksjer i Kongsberg Automotive falt med rundt 26 millioner kroner så langt i år. Investoren er imidlertid over én prosent i pluss i ABG Sundal Collier i 2018.

Selv om verdien på aksjene hans i Kongsberg Automotive har falt med rundt fem millioner kroner den siste uken, er ikke Neby bekymret.

– Jeg har knalltro på den aksjen. Selskapet har aldri hatt større ordretilgang, så man må ikke bli historieløs. Jeg gikk jo inn til en kostpris på 2,80 kroner. Jeg har ikke brutt sammen i depresjon ennå, sier Neby.

68-åringen påpeker at han eier 100.000 aksjer i Aker, som så langt i år har en oppgang på godt over 70 prosent. Aker-aksjene hans har så langt i år steget 30 millioner i verdi.

– Det har berget det inn, sier Neby.

Blandet ukeavslutning

Markedsuroen avtok fredag, da blant annet Oslo Børs hentet seg litt inn etter å ha falt over tre prosent fra start torsdag. De største amerikanske og asiatiske indeksene endte også opp fredag kveld og natt til lørdag.

Den brede indeksen på Wall Street, S&P 500, endte opp 1,42 prosent, mens teknologibørsen Nasdaq, som har falt stort denne uken, endte opp 2,29 prosent.

Hang Seng-indeksen i Hongkong endte opp 2,12 prosent etter å ha falt over 3,5 prosent natt til torsdag. Den japanske Nikkei 225-indeksen endte opp 0,46 prosent, mens Shanghai-børsen endte opp 0,91 prosent, etter å ha startet dagen på det laveste nivået på over fire år etter et børsfall på over fem prosent.

Fredag uttalte Nordea-strateg Sigrid Wilter Slørstad at hun så potensielle langsiktige kjøpsmuligheter i Kina.

Sigrid Wilter Slørstad er strateg i Nordea.
Sigrid Wilter Slørstad er strateg i Nordea. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Det er store it-selskaper som gjør det svakt, slik det også har vært i USA. Derfor har børsene i Kina og Taiwan falt mest, sier strategen, som forklarer at dette er børser som er dominert av store it-selskaper.

Porteføljeforvalter og leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, Olav Chen, svarer DN på telefon fra Beijing, der han er med i den norske næringslivsdelegasjonen som følger med statsbesøket til kong Harald og Dronning Sonja i Kina.

– Jeg er i Kina for å prøve å få litt input på hva neste steg i handelskrigen er. Trump har sagt at han skal øke tollen til 25 prosent ved årsskiftet, og hintet til at han egentlig skal øke tollen på ytterligere varer for 267 milliarder dollar i fase tre – som da tilsvarer alle kinesiske varer, sier Chen.

Nervøst

Han mener handelskrigen er en klart medvirkende årsak til at de asiatiske markedene fikk det største fallet onsdag og torsdag, i tillegg til kraftig økende renter i USA.

Olav Chen er porteføljeforvalter og leder for allokering og globale renter i Storebrand
Olav Chen er porteføljeforvalter og leder for allokering og globale renter i Storebrand (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Konsensus er at USA merker handelskrigen lite eller mindre enn Kina, men jeg tror markedet i den siste korreksjonen har innsett at også USA vil bli påvirket. Kombinasjonen med renteoppgang, motvind i makroutsikter og handelskrig har vært de viktigste årsakene til uroen, sier Chen.

Han mener det er vanskelig å si hva som vil skje i markedene den kommende uken.

– Om man ser på historiske korreksjoner og omfanget av fallet vi har til nå, vil markedet være nervøst og med høy volatilitet i neste uke. Man har jo gått fra pluss én til minus én prosent i løpet av en dag, sier Chen.

Han peker på renteutviklingen i USA og generelt mer usikkerhet rundt makroutsiktene som årsaker til nervøsiteten.

– Det du alltid får i en sånn korreksjonsfase, er flukt til sikkerhet og dermed den motsatte effekten på renter. Man roterer fra å satse på aksjer, kreditt og risikomarkeder til sikre statsobligasjoner, noe som har en dempende effekt på rentene. Spørsmålet er om rentene vil stige ytterligere tross denne effekten og etter at flukten til sikkerhet har skjedd, sier han.

Chen opplyser om at Storebrand-porteføljen har dyppet foten i aksjemarkedet igjen de siste dagene.

– Vi har kjøpt litt aksjer igjen for første gang på seks måneder, etter å ha solgt i flere omganger i august og juni, sier han.

Har vært «kolossalt mye verre»

Investor Erling Neby sier at han har et mål om å banke indeksen ved Oslo Børs hvert år, noe han trolig ikke vil klare i 2018 grunnet verdinedgang på aksjene i Kongsberg Automotive og Hydro.

– Det ser ikke så greit ut foreløpig nei. Men jeg sitter helt rolig i båten og har ikke solgt en aksje. Når det kommer likviditet inn i form av utbytte, kommer jeg til å investere de pengene, sier Neby.

Han er ikke overrasket over at det kom en korreksjon nå.

– Det har vel de aller fleste forståsegpåerne gått og ventet på. Situasjonen har vært kolossalt mye verre for meg før enn dette, så jeg er rolig, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skal du overleve en krise må du ha dette hjemme
Er du forberedt på en krisesituasjon? Har du tenkt på hva du må ha for å overleve et langvarig strømbrudd, vannstans, terror eller krig? Disse fem rådene kan være forskjellen på liv og død.
01:33
Publisert: