I slutten av mars ble forvalter og milliardær Nicolai Tangen presentert som ny sjef for Oljefondet- uten å ha figurert på noen søkerliste. Tangen ble i starten av desember i fjor kontaktet av hodejegeren som jobbet med å rekruttere ny sjef.

I november i fjor leide Nicolai Tangen, som da var en forvalter bosatt i London, inn et eget fly og fløy en rekke norske samfunnstopper til et tre dagers seminar i Philadelphia, USA, på handelshøyskolen Wharton, der Tangen selv har gått. DN har beregnet kostnaden basert på 150 deltagere til drøye 28 millioner kroner.

Etter at VG omtalte seminaret har det blåst både rundt Tangen selv og flere av samfunnstoppene som var med på turen.

Motivert embedsverk

Ifølge Børsen skal statsminister Erna Solberg ha svart på et brev fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum angående Tangen-seminaret med at et «motivert, effektivt og fremtidsrettet embetsverk forutsetter at en vedlikeholder og videreutvikler sin faglige kompetanse blant annet gjennom deltagelse på relevante arrangementer, kurs, seminarer og lignende.»

Vedum skal ha spurt om det er greit at statens embetsmenn deltar på og mottar goder som er inkludert i et slikt arrangement, skriver avisen.

Feil signal

Vedum skal ha uttrykt til Børsen at han mener det er overraskende at hun velger å argumentere for seminaret. Han syns at satsministeren sender et helt feil signal når hun sier at dette er bra for motivasjonen til statlige embetsmenn.

– Hvorfor kan hun ikke bare si at det var et feiltrinn å delta. Men hun argumenterer jo for fortsatt deltagelse på denne type festligheter, skal Vedum ha sagt.

Vedum skal også ha uttrykt misnøye knyttet til at skattebetalerne skal måtte betale for slike seminarer.

Totalt var det 156 personer med på arrangementet, ifølge programmet fra seminaret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.