Uro i finansmarkedet og store svingninger i både aksjekurser og oljepris mot slutten av fjoråret har rammet de mest risikovillige investorene hardt.

Det norsk-britiske hedgefondet Titan Opportunities i London – med investor Fredrik Halvorsen i Ubon Partners som største investor – har lagt bak seg et spesielt svakt år.

«En perfekt storm»

Fondets avkastning ble på minus 22,9 prosent i fjor, ifølge en oversikt fra Hedgenordic.

Utviklingen var spesielt negativ mot slutten av året – med en nedgang på litt over ti prosent i november og over 17 prosent i desember.

Titan-forvalter Espen Westeren forklarer det dramatiske fallet i en kort epost til DN:

– Det var en perfekt storm i fjerde kvartal 2018 med fall i oljepris, aksjer og kredittpapirer, skriver Westeren.

Han forvalter fondet med et lite team i lokaler ved finansdistriktet Mayfair i London.

Westeren sluttet for vel tre år siden som én av skipsreder John Fredriksens mest sentrale medarbeidere, og noen måneder senere var han klar til å starte hedgefond sammen med Fredrik Halvorsen, som også gjorde kometkarriere tidlig på 2000-tallet hos Fredriksen og senere har bygget opp flere internasjonale it-selskaper. Sommeren 2016 ble Titan-fondet startet opp med litt over 47 millioner dollar (390 millioner kroner med daværende valutakurs) i kapital og det meste var Halvorsens egne penger.

Espen Westeren sluttet hos John Fredriksen for tre år siden. Her sammen med John Fredriksens datter, Kathrine.
Espen Westeren sluttet hos John Fredriksen for tre år siden. Her sammen med John Fredriksens datter, Kathrine. (Foto: Robert S. Eik)

Helsvart i rigg og shipping

Fondet har hatt én av de største investeringene i riggselskapet Borr Drilling, startet opp av London-investor Tor Olav Trøim, som også var høyre hånd for Fredriksen frem til de to brøt forbindelsene i 2014. Borr Drilling ble grunnlagt i 2016 og notert på børsen året etter. Titan har vært blant aksjonærene i Borr siden starten og fikk først en stor verdiøkning. I fjor høst falt aksjen kraftig og endte ned nær 40 prosent i fjor.

Andre store investeringer i Titan har også fått en smell på børsen i fjor:

Fredrik Halvorsen (bildet) er største investor i Titan Opportunities.
Fredrik Halvorsen (bildet) er største investor i Titan Opportunities. (Foto: Mikaela Berg)

Shippingselskapet Teekay lng falt rundt 40 prosent og tankskipsrederiet Golden Ocean falt 22 prosent. Rederiene Eagle Bulk Shipping og 2020 Bulkers har klart å holde på verdiene.

I januar ble noe hentet tilbake og Titan fikk en avkastning på litt over seks prosent.

Drahjelp av oljeprisen

Fortsatt er fondet opp rundt 28 prosent siden starten i juni 2016, ifølge Hedgenordic.

Westeren sier om utsiktene for i år:

– Vi er bra posisjonert for en oppgang når energi- og shippingsektorene kommer tilbake.

Westeren har tidligere sagt at målet var å få inn mellom 200 og 250 millioner dollar fra investorer til hedgefondet. For vel ett år siden var fondet på litt under 90 millioner dollar.

Oljeprisen har steget rundt 22 prosent i år og nordsjøolje handles for rundt 66 dollar fatet ved starten av uken. Oppgangen er på 30 prosent siden forrige bunn på 50 dollar fatet like før jul i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det finnes bare gründere og kvinnelige gründere
Språkviter fastslår at en type gründer ikke eksisterer i norske aviser
01:36
Publisert: