Påtalemyndigheten i Estland etterforsker for tiden hvitvaskingsskandalen i Danske Bank, og har allerede siktet 12 personer i saken, skriver den danske avisen Berlingske. Alle de 12 personene har vært involvert i mistenkelige transaksjoner i milliardklassen, skriver avisen.

Nå har estiske myndigheter gjort et nytt anslag, og beslaglagt to millioner euro fra en latvisk bankkonto tilhørende et skotsk selskap eid av en tidligere ansatt i Danske Banks estiske filial, skriver den estiske avisen Eesti Ekspress.

Den aktuelle personen hadde, ifølge Berlingske, ansvar for utenlandske kunder. Dette skal omfatte tusenvis av mistenkelige selskaper som sto bak enorme transaksjoner. Personen skal også ha hatt kontakt med en rekke russiske mellommenn. Ifølge avisen sluttet han i banken for flere år siden.

Beslaget på to millioner euro må ses i sammenheng med at han i sin stilling typisk tjente mellom 1000 og 2000 euro i måneden. Estiske myndigheter bekrefter beslaget ovenfor Berlingske.

Norsk toppsjef trakk seg

I september i fjor ble det klart at inntil 2000 milliarder kroner er hvitvasket i åtte år gjennom Danske Banks filial i Estland. Norske Thomas Borgen, som da var konsernsjef, trakk seg da frivillig samtidig med at bankens interne granskningsrapport ble lagt frem. I mai skrev den danske avisen Børsen at Borgen var siktet av dansk politi i saken.

I sentrum for skandalen står en egen avdeling i den estiske Danske Bank-filialen. Her har om lag 10.000 russere og andre utlendinger hatt sine kontoer, hvor de blant annet har fått pengeoverføringer og handlet valuta, obligasjoner og aksjer. Denne avdelingen står for mesteparten av overskuddet i Estland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.