Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det europeiske banktilsynet (EBA) har vurdert hvordan det ville gå med 48 banker i 15 EU-land og Norge i et krisescenario. Scenarioet dreier seg om en tenkt økonomisk krise fra 2018 til 2020.

Utfallet for DNB viste lånetap, særlig konsentrert i 2018, som ville ført til et tap etter skatt på 9,1 milliarder kroner. For 2019 og 2020 ville det imidlertid blitt positive resultater.

– EBAs stresstest viser en robust kapitalposisjon for banken, heter det i en børsmelding fra DNB.

Bedre stand

Britiske Lloyds, Barclays og Royal Bank of Scotland samt Deutsche Bank og en del tyske regionalbanker kom dårligst ut.

Alt i alt konkluderer imidlertid EBA med at de europeiske bankene er i bedre stand som følge av regler innført i etterkant av finanskrisen i 2008.

Testrunden er den hardeste EUs bankmyndigheter har foretatt til nå.

Scenarioet omfatter Storbritannia som forlater EU uten brexitavtale, dramatisk sammentrekning av økonomien og fall i boligmarkedet. Bekymringer rundt budsjettsituasjonen i Italia bidrar også til å gjøre testen realistisk.

Eurosonen

37 banker fra eurosonen har vært med på testen. Disse står for rundt 70 prosent av alle midler i finanssektoren i eurosonen.

Ved slike stresstester får ikke finansinstitusjonene formelt ståkarakter eller stryk. Men banker som ikke klarer å oppfylle krav fra testen, risikerer å måtte øke kapitalbeholdningen sin eller å kvitte seg med risikofylte plasseringer.

Stresstestsystemet ble innført i 2009.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

— Det blir vel strengere, stort sett det meste
Nå må jobben din rapportere inn bonuspoengene dine til skattemyndighetene. Men vet folk at bruk av bonuspoeng opptjent på jobb er skattepliktig?
01:39
Publisert: