Fredag forrige uke forsøkte Storbritannias statsminister Theresa May å myke opp det svært anstrengte forholdet mellom EU og Storbritannia.
– Renessansen viser oss, at hvis vi åpner opp for nye muligheter, kan vi skape en bedre fremtid for våre folk. Vi vil være EUs beste venn og partner. Vi forlater EU, men ikke Europa, sa hun i en lenge planlagt tale i den italienske renessansebyen Firenze.
Talen fikk imidlertid ikke Moody's til å endre mening i siste liten. Få timer etter talen, sent fredag kveld, sendte kredittvurderingsbyrået ut en melding der det nedgraderer Storbritannias kredittrating.
Hadde kremen av kremen-rating i 35 år
Helt frem til 2013 kunne Storbritannia pryde seg med en Aaa-rating, det beste av det beste innen kredittvurderingsverden. Landet hadde hatt en trippel-A i 35 år, før daværende statsminister David Cameron i januar, under stort press, kunngjorde at regjeringen ville holde en folkeavstemning innen 2017 om britene skulle melde seg ut av EU. Moody's jekket ned vurderingen.
I fjor sommer skjedde det mange mente var utenkelig, 51,89 prosent av britiske velgere stemte for å melde landet ut av EU.
Nå, et drøyt år senere, har Moody's valgt å senke kredittratingen igjen og gir to følgende grunner:
Utsiktene for Storbritannias offentlige finanser har svekket seg betraktelig siden Moody's nedgraderte til en Aa1-rating i 2013. Det reises spørsmål rundt budsjettbalansen og den forventes at statsgjelden fortsetter å stige.
Den finanspolitiske presset ventes å bli forverret med de negative utsiktene til landets økonomiske styrke på mellomlang sikt som med all sannsynlighet blir resultatet fra brexit. De åpenbare utfordringene med forhandlingene mellom EU og Storbritannia bidrar også til nedgraderingen, samt interne politiske maktkamper i Storbritannia.
Storbritannia kaller Moody's utdaterte
I løpet av en time sendte det britiske finansdepartementet ut en melding der det gikk hardt ut mot Moody's, som de kaller utdaterte.
– Vurderingene som er gjort om brexit i denne rapporten er utdaterte. Statsministeren har akkurat skåret ut en ambisiøs visjon for Storbritannias fremtidige forhold med EU og har gjort det klart at begge sider vil dra nytte av et nytt og unikt partnerskap, skriver departementet, ifølge Financial Times.
– Vi har gjort betydelig fremskritt med å redusere underskuddet samtidig som vi har funnet ekstra penger for NHS (det statlige helsevesenet i Storbritannia red.anm.) og trygdekassen. Vi er ikke trygge på utfordringene som ligger foran oss, men vi er optimistiske til vår lyse fremtid, la en talsmann fra departementet til, ifølge avisen.
«Gitt etter for press»
«Siden 2015 har det vært vanskeligere for myndighetene å implementere de kuttene i utgiftene som de har satt seg mål om, spesielt velferdsutgifter. Nylig har myndighetene gitt etter for press og økt utgifter på flere områder, inkludert helse og sosialomsorg. De har også blitt enige om lønnsøkninger over budsjett for enkelte i offentlige sektor. Selv om disse ekstra utgiftene vil bli finansiert av det nåværende budsjettet, vil presset om å fortsette å øke i utgiftene i årene som kommer sannsynligvis være høyt, spesielt innen helse og lønninger i offentlig sektor», skriver Moody's som en del av begrunnelsen.
Ifølge Financial Times har Storbritannia en nettogjeld i offentlig sektor på 1800 milliarder pund.(Vilkår)