Børsgruppen Euronext kunngjør mandag morgen at selskapet øker sitt bud på Oslo Børs VPS fra 145 til 158 kroner per aksje. Det nye budet er seks kroner høyere enn det konkurrerende Nasdaq-budet på 152 kroner per aksje.

– Euronext er fortsatt sterkt forpliktet til oppkjøpet av Oslo Børs VPS, skriver Euronext i en pressemelding.

Det nye Euronext-budet priser Oslo Børs VPS til nær 6,8 milliarder kroner. Euronext øker dermed sitt eget bud med rundt 560 millioner kroner, mens Nasdaq-budet toppes med nær 260 millioner kroner.

Det nye budet representerer en budpremie på 44 prosent sammenlignet med markedskursen til Oslo Børs VPS den 17. desember, før det første budet ble kjent.

Euronext forlenger samtidig akseptperioden med fire uker frem til 11. mars.

Budkamp

Det har snart gått to uker siden børskjempen Nasdaq kastet seg inn i kampen om Oslo Børs VPS ved å legge inn et bud som var syv kroner høyere per aksje enn det Euronext hadde tilbudt. De syv kronene økte prisingen av hele Oslo Børs med drøyt 300 millioner kroner, til 6,5 milliarder.

Euronext har frem til i dag ikke ønsket å avsløre hvordan selskapet vil svare på det nye Nasdaq-budet, men Euronext-sjef Stéphane Boujnah har vært tydelig på at børsgruppen vil kjøpe Oslo Børs uansett. Allerede før budet ble offentliggjort hadde nemlig Euronext sikret seg forpliktende forhåndsaksepter fra over halvparten av aksjonærene i selskapet.

Uavhengig av et eventuelt konkurrerende bud har det vært Euronexts plan å kjøpe denne aksjemajoriteten, forutsatt at myndighetene godkjenner transaksjonen.

I pressemeldingen mandag morgen skriver Euronext at blant aksjonærene som allerede har forpliktet seg til å godta det første budet, har aksjonærer som representerer 38 prosent av aksjene i selskapet gått med på å forlenge sin bindingsperiode frem til utgangen av 2019.

Styret støtter Nasdaq

Da budet til Nasdaq ble lagt frem i slutten av januar ble det kjent at 35,1 prosent av aksjonærene i Oslo Børs VPS har gitt forpliktende forhåndsaksept til budet. Både DNB og KLP, børsens to største aksjonærer, støtter Nasdaq-budet. I tillegg har styret i Oslo Børs VPS gitt sin uforbeholdne støtte til Nasdaq.

– Det er uvanlig at et styre så forplikter seg så fullstendig til et konkurrerende bud, sa Euronext-sjef Stéphane Boujnah til DN i helgen.

Børsstyret har forpliktet seg til å ikke godta eller anbefale andre bud enn Nasdaq-budet, selv om betingelsene forbedres.

«Euronext registrerer at styret ved Oslo Børs har besluttet ugjenkallelig å støtte et konkurrerende bud, uavhengig av betingelser, og ikke har indikert på noe som helst tidspunkt overfor Euronext at det vil ønske et revidert bud velkommen», skriver Euronext i mandagens pressemelding.

«Vil tilføre mest verdi»

KLP og toppsjef Sverre Thornes, nest største aksjonær i Oslo Børs VPS, har for lengst valgt side. Han bekrefter overfor DN mandag at det nye budet fra Nasdaq ikke forandrer bildet.

– Vi ønsker oss at Nasdaq skal overta Oslo Børs, og det er det vi har å si om saken, sier KLP-toppen til DN.

Det er også budskapet til hovedaksjonær DNB.

- DNB har akseptert budet fra Nasdaq. Vi er bundet av dette budet, så dagens økte bud fra Euronext får ingen praktisk betydning for oss, sier konserndirektør Thomas Midteide i DNB til DN.

Toppsjef Lauri Rosendahl i Nasdaq Nordic lar seg heller ikke vippe av pinnen.

De siste fire årene har Nasdaq gjort 200 noteringer gjennom handelsplassen First North. Overfor DN gjentar Rosendahl en ambisjon om å fortsette veksten med Oslo Børs VPS på laget.

Saken fortsetter under videoen.

Dette vil Nasdaq-sjefen gjøre med bygningen om de får kjøpe Oslo Børs
01:16
Publisert:

- Vi er trygge på at den industrielle kombinasjonen av Nasdaq og Oslo Børs VPS vil tilføre mest verdi til kunder, utstedere, investorer og børsen. I tillegg til å samarbeide med Oslo Børs VPS for å skape én felles handelsplattform og et økosystem som inkluderer hele Norden, vil Nasdaq jobbe tett med Oslo Børs VPS for å ekspandere børs- og kapitalmarkedet for små og mellomstore bedrifter i Norge, sier Nasdaq-toppen til DN.

Hemmelig prosess

Euronext ble rett før jul valgt som vinner i en auksjonsprosess gjennomført av Carnegie. Hverken styret i Oslo Børs VPS eller børsens to største aksjonærer, DNB og KLP, ble informert om at salgsprosessen pågikk.

Dette likte styret og de største aksjonærene dårlig, og har ført til mye motvilje mot Euronext. Nasdaq Nordic-sjef Lauri Rosendahl beskrev Carnegies auksjonsprosess som «åpenbart fiendtlig».

Euronext-sjefen sa i helgen til DN at han ikke ønsket at auksjonsprosessen skulle være hemmelig, og at det er feil å beskrive prosessen som fiendtlig. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Karer, har dere kontroll? Petter Stordalen skal åpne Norges største hotell om kort tid. Rekker bygningsarbeiderne å bli ferdig til åpningsfesten?
02:06
Publisert: