Det nederlandsk-franske børskonsernet Euronext har sikret seg over 50 prosent aksept for sitt bud på Oslo Børs VPS, mens flere hovedaksjonærer, som DNB og KLP, stritter imot.

Mandag sukret Euronext tilbudet ytterligere ved å legge på seks kroner mer per aksje enn konkurrenten Nasdaq AB, som har Oslo Børs-styret og forpliktende aksepter fra 33,2 prosent av aksjonærene, herunder DNB og KLP, i ryggen.

Som om det ikke var nok, har KLP også utelukket å selge til Euronext.

«La oss glemme»

På en pressekonferanse mandag mer enn antydet Euronext-sjef -sjef Stéphane Boujnah at oppkjøpsprosessen hadde kommet skjevt ut fra hoppkanten (se faktaboks).

– La oss glemme det som har skjedd de siste fem ukene. La oss være rettferdige og rasjonelle om det som skal skje i de neste fem ukene, og la oss tenke på hva vi kan gjøre de neste fem årene for å bli sterkere i markedet. Vi er åpne for dialog med alle i Oslo. For det som virkelig betyr noe er fremtiden til et sterkt kapitalmarked i Europa, og et sterkt kapitalmarked i Norge, sier Boujnah.

Etter å ha akseptert en invitasjon fra en større gruppe aksjonærer høsten 2018, la Euronext-sjefen inn et bud på Oslo Børs VPS uten styrets og største aksjonærers viten. Dette var også en betingelse fra aksjonærgruppen, som fryktet at styret og de største enkeltaksjonærene ville blokkere planene. Frykten var heller ikke uberettiget.

På en pressekonferanse mandag oppfordret Euronext-sjef Stéphane Boujnah alle til å sjekke, dobbeltsjekke og trippelsjekke faktum omkring Euronext i kampen om Oslo Børs.
På en pressekonferanse mandag oppfordret Euronext-sjef Stéphane Boujnah alle til å sjekke, dobbeltsjekke og trippelsjekke faktum omkring Euronext i kampen om Oslo Børs. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Euronext sonderte terrenget allerede i januar 2018 med kontakt med styret i Oslo Børs VPS, som sent i mars avsluttet dialogen med henvisning til at Oslo Børs ville fullføre sin egen strategiprosess, ifølge Boujnah. Arbeidet gjorde imidlertid Euronext i stand til å respondere raskt da henvendelsen fra aksjonærgruppen kom senere på året, påpeker han.

– Vi nølte ikke da den muligheten dukket opp, sier Boujnah.

«Ikke filial»

Konkurrenten Nasdaqs omtale av oppkjøpsforsøket som en fiendtlig prosess, faller imidlertid franskmannen tungt for brystet.

Bakteppet er en auksjonsprosess ledet av meglerhuset Carnegie, som ble for knapp og kort til at blant annet Nasdaq, som inntil i dag hadde det høyeste budet, kunne delta. Konfidensialitetsavtaler forhindret imidlertid Euronext fra å ha kontakt med ledelsen og styret ved Oslo Børs i prosessen, påpeker Boujnah.

– Vi tok kontakt ved første mulighet, sier han.

DNB og KLP kontrollerer over 30 prosent av aksjene i Oslo Børs og er sammen med styret ved børsen de største tilhengerne av budet fra den amerikanske børsgiganten Nasdaq.

Gjennomgangsmelodien er at Nasdaq, allerede en betydelig nordisk aktør blant annet gjennom Stockholm-børsen, i større grad vil sikre tilgangen på kapital for norsk næringsliv, mener de.

Boujnah mener dette er en kortslutning. Oslo Børs vil som én av syv europeiske børser ha en mer sentral rolle og større deltagelse i alle beslutningsorganer i Euronext enn i det amerikanske selskapet, ifølge ham.

– La meg være helt klar; Oslo Børs vil ikke være en filial under Euronext. Oslo Børs vil ikke være lokalfilialen til et regionalt datterselskap med hovedkontor i Stockholm, som selv er datterselskap av et internasjonalt konsern basert i New York, sier børssjefen med dårlig skjult henvisning til budet fra Nasdaq.

Som vitnesbyrd hadde franskmannen tatt med seg lederne av børsene i Lisboa, Portugal og Dublin på pressekonferanse mandag. Begge hadde opplevd vekst og kundetilfang etter å ha blitt del av Euronext.

«Ikke grunnlag»

Boujnah vil ikke bare gi norske representanter styreplass i konsernets multinasjonale rådgivende styre. Konsernsjefen ved Oslo Børs VPS vil i tillegg til å inngå i konsernledelsen også lede samtlige råvarebørser i Europa, samt ha ansvaret for konsernets nordiske strategi.

Disse detaljene var del av en rekke momenter for å gjøre tilbudet fra Euronext «mer spesifikk enn vi har vært», erkjente sjefen.

– Oslo Børs er en suksess. Vi har ingen ambisjon om å forandre noe som har vært en suksess, sier Boujnah.

Euronext-sjefen tror et oppkjøp av Oslo Børs VPS vil kunne være fullført i løpet av andre kvartal 2019. Oppkjøpet må godkjennes av norske myndigheter, der Finansdepartementet beslutter saken på innstilling fra Finanstilsynet.

Ettersom Euronext allerede er godkjent som børseier i seks europeiske markeder, vil konsernet etter alle solemerker bli funnet egnet også i Norge, ifølge Boujnah. Han har heller ikke tro på at norske myndigheter vil sette særegne eierbegrensninger, som etterlyst av enkelte aksjonærer som har motsatt seg budet.

– Vi ser heller ikke noe godt grunnlag for å sette eierskapsbegrensninger med tanke på terskler. Så hvis alt går i henhold til gjeldende lover er vi trygg på at transaksjonen vil bli fullført innen midten av mai eller midten av juni, sier Boujnah.

Kjemper videre

Budkonkurrenten Nasdaq lar seg imidlertid ikke vippe av pinnen.

– Vi er trygge på at den industrielle kombinasjonen av Nasdaq og Oslo Børs VPS vil tilføre mest verdi til kunder, utstedere, investorer og børsen. I tillegg til å samarbeide med Oslo Børs VPS for å skape én felles handelsplattform og et økosystem som inkluderer hele Norden, vil Nasdaq jobbe tett med Oslo Børs VPS for å ekspandere børs- og kapitalmarkedet for små og mellomstore bedrifter i Norge, sier toppsjef Lauri Rosendahl i Nasdaq Nordic til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den hyggelige nye jenta på teamet viser seg å være en skikkelig latsabb. Hva gjør du? Svaret får du i Mandagsmøtet!
Snart vinterferie: DNs Merete Bø tester flatpakket drink til skituren
01:34
Publisert: