Den norske lavpriskjeden Europris kjøper 67 prosent av Lekekassen, Norges største nettbutikk for leker, for 501 millioner kroner. Oppkjøpet vil finansieres med kontanter. Europris har en forkjøpsrett på å kjøpe de resterende aksjene.

– Vi er veldig entusiastiske over oppkjøpet av Norges største lekebutikk på nett og dens sterke e-handel-organisasjon, sier toppsjef i Europris, Espen Eldal, i melding.

Omsatte for over en halv mrd.

Lekekassen ble etablert i 1945 i Grimstad av Skalleberg-familien, og besto utelukkende av fysiske butikkutsalg frem til 2013, da nettbutikken lekekassen.no ble lansert. I fjor hadde selskapet en omsetning på 545 millioner kroner og et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 94 millioner kroner.

– Vi har vært stolte retailere i generasjoner, men vi begynte nylig å se etter en industriell partner som kan støtte videre utvikling og ekspansjon av familievirksomheten vår, sier tredjegenerasjon toppsjef Andreas Skalleberg i Lekekassen i meldingen.

Han forblir toppsjef i leketøysselskapet, og vil fortsette å eie 33 prosent. Eldal blir styreleder.

Lekekassen har også gått inn i det svenske markedet, med merkevaren toyspace.se, hvor omsetningen nådde rundt 100 millioner kroner i fjor.

– Tydelig vekstkategori

Europris fremhever at oppkjøpet vil gjøre at lavpriskjeden går inn i en strategisk viktig produktkategori som vokser kjapt på nett.

– Leker representerer en tydelig vekstkategori for Europris, og Lekekassens produkter vil bidra til høyere vekst og bedre kundeopplevelse i våre butikker. I tillegg ser vi muligheten for ytterligere synergier gjennom felles kjøp av varer og tjenester, sier Europris-sjef Eldal.

Europris er notert på Oslo Børs med en markedsverdi på 8,6 milliarder kroner. Selskapet har hatt en kraftig oppgang på børsen det siste året. Siden aksjen bunnet ut etter koronakrakket i fjor vår har den steget over 100 prosent. I fjor steg aksjen rundt 56 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.