Advokat og korrupsjonsjeger Eva Joly og datteren skal representere Jóhannes Stefánsson, varseleren i den islandske fiskerigiganten Samherji.

Det skriver Fiskeribladet.

Denne uken ble det kjent at 70 million dollar – mer enn 640 millioner kroner – er sluset gjennom DNB via et skallselskap i skatteparadiset Marshalløyene til Namibia. Det er ukjent hvor mye av pengene som kan knyttes til mulig hvitvasking og potensielle bestikkelser.

Tirsdag publiserte Wikileaks 30.000 dokumenter der det blant annet skal ha kommet frem at det islandske fiskeselskapet Samherji skal ha bestukket tjenestemenn i Namibia og brukt DNB for å overføre inntil 640 millioner kroner til skatteparadis.

Samherji annonserte torsdag at administrerende direktør Thorsteinn Már Baldvinsson fratrer sin stilling til en intern etterforskning kan avdekke hva som har skjedd. I samme pressemelding gjør selskapet det klart at de vil samarbeide med myndighetene for å komme til bunns i saken, samtidig som de understreker at de er opptatt av å drive ærlige og rettferdige forretninger.

Den interne etterforskningen skal advokatfirmaet Wikborg Rein bistå med.

Saken fortsetter under videoen

Her forklarer DNs Gøran Skaalmo deg det du trenger å vite om Samherji-saken
Islands største sjømatkonsern, Samherji, skal ha brukt den norske storbanken DNB for å sluse inntil 650 millioner kroner via skatteparadis.
02:08
Publisert:

Mener Island har et problem

Dette er ikke første gang Joly påtar seg oppdrag på Island. Hun ble hentet inn for å bistå med oppvasken etter finanskrisen i 2008, som startet med bankkollaps på Island.

I 2016 uttalte hun at demokratiet på Island ikke lenger fungerte, etter at det ble avdekket at islandske politikere hadde penger i skatteparadiser gjennom storavsløringen Panama Papers.

Hun anbefalte da at det burde nøyere etterforskes.

Joly skal representere islendingen sammen med datteren Caroline, som også er advokat. De to har startet en advokatpraksis sammen, med kontorer i Paris.

Til Fiskeribladet sier Joly at hun ikke ønsker å uttale seg om islandske forhold nå, ettersom hun representerer Stefánsson, men at hun på generelt grunnlag mener multinasjonale selskaper har problemer med korrupsjon når de henter lisenser for å fiske i andre lands soner.

– Samherji-saken viser tydelig at fiskeindustrien er utsatt, ikke bare i Namibia, sier Joly og viser til erfaringer hun har hatt med lignende forhold knyttet til oljebransjen, sier hun til Fiskeribladet.

«Skuffet over Stefánsson»

Stefánsson er tidligere administrerende direktør for Samherjis virksomhet i Namibia, der omfattende korrupsjon skal ha funnet sted. Han lekket dokumenter til Wikileaks, som avslører at selskapet her bestakk namibiske tjenestemenn og politikere til å sikre seg fiskerettigheter i landet.

I en dokumentar sendt på islandsk tv denne uken, beskrev han det som «organisert kriminalitet», og innrømmet at han selv har begått lovbrudd.

I en pressemelding utstedt av selskapet onsdag, går nåværende toppsjef Thorsteinn Már Baldvinsson ut og avviser at selskapet er involvert i ulovlig kriminalitet.

– Vi er svært skuffet over å høre at det virker som Jóhannes Stefánsson, en tidligere direktør for Samherjis operasjoner i Namibia, har vært involvert i tvilsom forretningspraksis og viklet Samherjis inn i operasjoner som kan være ulovlige. Vi er dypt sjokkert over at Johannes Stefánsson ikke bare innrømmer ulovlige operasjoner, men også kommer med anklager mot kolleger, heter det i uttalelsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her konfronteres DNBs direktør av DNs journalister
Islands største sjømatkonsern, Samherji, skal ha brukt den norske storbanken DNB for å sluse inntil 640 millioner kroner via skatteparadis.
00:55
Publisert: