Harvest Funds vil revolusjonere fondsmarkedet og har satt aksjeroboter og algoritmer til å forvalte kundens penger. Faktorfondet Harvest ble lansert i mai 2016 og har så langt gjort det svært dårlig i forhold til sin referanseindeks på grunn av fondets defensive strategi.

Ferske regnskapstall viser at heller ikke eierne i Harvest Fund har så mye å juble for, foreløpig. Av en omsetning på drøyt én million, satt selskapet igjen med et underskudd før skatt på nær 20 millioner kroner.

– Resultatet er i henhold til budsjett og reflekterer at vi fremdeles er i en investeringsfase eller i en tidlig kommersialiseringsfase, sier gründer og daglig leder Atle Christiansen i Harvest Funds.

Selskapet posisjonerer seg nå for videre vekst.

– Vi har investert betydelige midler i å utvikle en helautomatisk digital plattform og brukt ressurser på å bygge kjennskap til merkevaren, forteller Christiansen.

Vil lansere nye fond

Harvest Funds har nå lansert Faktorfondet Harvest i Norge og Sverige og videre geografisk ekspansjon står på ønskelisten.

– Vi har levert i henhold til strategi og planlegger å utvide produktporteføljen ved å lansere nye fondsprodukter i løpet av høsten, sier Christiansen.

De nye fondene vil utfylle dagens tilbud som består av et globalt faktorfond.

– Vi har en god utvikling i antall kunder og besøk på siden vår. I alt har vi fått rundt 4000 kunder i Norge og Sverige, sier Christiansen.

Han opplyser at fondet i dag har en forvaltningskapital på rundt 280 millioner kroner.

Til tross for flere år med svake resultater er egenkapitalen i behold takket være nye kapitalinnsprøytninger. Styret konkluderer i årsrapporten med at likviditeten og egenkapitalen er tilfredsstillende.

– Vi har lykkes med å få på plass solide eiere, som Schibsted og Finstart Nordic, men det er klart vi må kunne vise til lønnsom drift. Derfor har vi et mål om å oppnå lønnsom drift i løpet av en toårsperiode, forteller Christiansen.

Knuses av børsen

Som DN skrev i vinter har Faktorfondet Harvest de siste årene blitt knust av både Oslo Børs og referanseindeksen som fondet måles mot. Siden den gang har fondets mindreavkastning bare økt. Per i dag har Faktorfondet Harvest gitt en avkastning på 28 prosent siden oppstarten i mai 2016, men fondets referanseindeks har gitt 48 prosent avkastning. Det utgjør en mindreavkastning på hele 20 prosentpoeng.

– Vi er ikke fornøyd med avkastningen, men at fondet har gjort det såpass mye dårligere enn markedet generelt skyldes en kombinasjon av lav markedsrisiko og undervekt av teknologiaksjer, sa Christiansen til DN i vinter.

Saken fortsetter under bildet

Slik presenterer Faktorfondet Harvest fondets avkastning siden oppstarten i mai 2016. Grønn linje er Harvest (+28 prosent), mens lilla linje er fondets referanseindeks (+48 prosent). Skjermdump.
Slik presenterer Faktorfondet Harvest fondets avkastning siden oppstarten i mai 2016. Grønn linje er Harvest (+28 prosent), mens lilla linje er fondets referanseindeks (+48 prosent). Skjermdump. (Foto: Faktorfondet Harvest)

Faktorfondet Harvest har en strategi som skal sørge for lavere svingninger enn markedet, på finansspråk; en lav beta.

– I et sterkt aksjemarked har dermed fondet en tendens til å ikke henge helt med, mens det i et dårlig marked skal falle mindre enn andre aksjefond, sier Christiansen

Bedre i dårlige tider

Mens en tradisjonell fondsforvalter håndplukker aksjer basert på egen tro om aksjens potensial, og andre mer eller mindre konkrete verdivurderinger, dreier faktorforvaltningen seg i stor grad om å blindt følge noen forhåndsdefinerte regler.

Dermed kan man sette roboter, eller såkalte algoritmer, til å ta seg av selve selskapsutvelgelsen. Faktorfondet Harvest benytter fem faktorer i sin forvaltning. Disse er verdi, kvalitet, størrelse, momentum og stabilitet.

Gründer og daglig leder Atle Christiansen legger vekt på at kundene ser ut til å forstå fondets innretning med lav markedsrisiko, noe som gjør at fondet vil gjøre det bedre enn markedet i urolige tider.

– I første halvår har vi hatt en positiv nettotegning, mens tall fra verdipapirfondenes forening (VFF) viser at det har vært netto innløsning i norske aksjefond i denne perioden, sier Christiansen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.